pojačat će se i kontrole

Zlouporaba parking mjesta za osobe s invaliditetom: Kazne od sada 200 KM!

parking za invalide
Dusko Jaramaz/PIXSELL
25.08.2023.
u 08:50

"Parkiranje na mjestima koja su obilježena kao invalidska plaćat će se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM. Apeliramo ljude da ne čine to, kao što smo i u prijašnjem vremenu, obzirom da se radi o osjetljivoj kategoriji", pojasnila je Kadirić.

Sve je više nesavjesnih vozača koji zauzimaju parking mjesto predviđeno za invalide. Izmjenama Zakona koji je na snagu stupio prije mjesec dana, kazne će od sada biti rigoroznije, a očekuje se da će time i savjest građana biti na višoj razini.

Ako je parking mjesto za invalide zauzeto, Adnan Sečić prilično se namuči prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Negativna iskustva s parkiranjem sve su češća, osobito ispred trgovačkih centara i drugih institucija, a ni parkinzi za ovu populaciju nisu najprikladniji.

"Parking mjesto je označeno žutom trakom, ali nema prostor za široko otvoranje. Iako je ovaj namijenjen za invalide, on nije prikladan za osobe s većim stupnjem invaliditeta. U nekim trenucima dolazi do nemogućnosti otvaranja vrata", kaže Adnan Sečić za BHRT.

Na osnovu lipanjskih izmjena Zakona o sigurnosti u prometu, građani koji uzurpiraju žutom bojom označena parking mjesta plaćat će znatno više od dosadašnjih 40 konvertibilnih maraka.

Aida Kadirić, pomoćnica zapovjednika za promet kaže kako je u stavu 1. točka 12 došlo do izmjena. 

"Parkiranje na mjestima koja su obilježena kao invalidska plaćat će se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM. Apeliramo ljude da ne čine to, kao što smo i u prijašnjem vremenu, obzirom da se radi o osjetljivoj kategoriji. Samim tim pojačat ćemo svoje kontrole kako bi što manje takvih slučajeva bilo", pojasnila je Kadirić. 

Povećanjem kazni se očekuje i da će savjest građana biti na višoj razini. A da je napredak već ostvaren, kaže i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je i inicirao izmjene Zakona.

Građani smatraju da sve ide samo po džepu:

"Drugačije se ne može. Ispalo je tako bezobrazno kad vidiš da ima znak za invalide, a ti staneš. Oni to ne mogu shvatiti jer nisu invalidi. Vjerojatno da su u toj situaciji, poštovali bi, mislim da nije u redu".

Magazinović kaže kako je kazna u prethodnom periodu bila manja nego što bi odvojili novca za parking. 

"Zaista bez ikakve empatije ljudi su zauzimali mjesta osoba s invaliditetom. Bilo je i slučajeva da policajcu kažu, slobodno pišite kaznu, svjesni da je poput parkinga. Pritom ne razmišljajući kakav problem prave onima kojima je to jedini način da ostvare pravo na slobodu kretanja, dođu do domova i slično.", naglasio je Magazinović.

Obaveza vozača koji imaju znak "pristupačnosti" jeste da ga postave na vidnom mjestu, u donjem desnom kutu prednjeg vjetrobranskog stakla. Zlouporaba ima, kažu u udruženjima, a nerijetko ih prijavljuju i građani. Iako nema jedinstvene baze podataka o broju osoba s invaliditetom, procjenjuje se da ih u Bosni i Hercegovini ima oko 295 tisuća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?