Problemi s deponijem

Životinjski otpad zagađuje vode i ugrožava živote ljudi

20.02.2018.
u 07:10

U BiH ne postoje podaci o količini proizvedenog životinjskog otpada jer Agencija i zavodi za statistiku još ne prate tu vrstu podataka, ali se, prema procjenama, u BiH generira oko 40.000 tona nusproizvoda i otpada životinjskog podrijetla, koji uglavnom završi na lokalnim deponijima, a vrlo često dio završi i izravno u okolišu. Na ovaj problem upozorili su i iz Centra za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo.

Odlaganje u jame

- Trenutačna praksa zbrinjavanja otpada životinjskog podrijetla iz proizvodnih pogona, mesnica, klaonica, farmi i sličnih objekata takva je da generatori ove vrste otpada sklapaju ugovore s lokalnim komunalnim poduzećima koji u konačnici taj otpad odlažu na deponije, na kojima se vrši uništavanje na način da se kopaju posebne duboke jame u koje se odlaže taj otpad i obvezno se provode mjere u cilju sprečavanja širenja eventualnih zaraza i bolesti - kazala je Dragana Selmanagić iz COOR-a, prenosi Radiosarajevo.ba. Iz COOR-a su se posebno osvrnuli na problem deponija “Smiljevići” u SŽ-u. Otpad životinjskog podrijetla pravi velike probleme na ovom deponiju i rješenja se moraju tražiti urgentno, upozorili su. U fazi je i monitoring procjednih voda na deponiju. - Bilo kakve velike količine hrane i otpada životinjskog podrijetla, a koje se koncentrično ubace u tijelo deponija, raspadnu se i utječu na kvalitetu procjednih voda te dovode do promjena i pikova u kvaliteti te vode koja se mora tretirati - kazala je Selmanagić. Ističe da ni jedan uređaj za tretman procjednih voda ne može podnijeti te velike udare tereta zagađenja. Negativni utjecaji i posljedice na stanje kvalitete okoliša, kao i rizici za zdravlje ljudi i životinja uslijed nekontroliranog odlaganja otpada životinjskog podrijetla, poručuje Selmanagić, veliki su.

Problem uočen još 2007.

Iz COOR-a su kazali da su proizvođačima otpada upućeni anketni upitnici krajem prošle godine, a radi se o mesnicama, farmama, skladištima i distribucijama proizvoda životinjskog podrijetla, ribnjacima i ribarnicama, prerađivačima mesa i mesnih proizvoda, te trgovinama na veliko. Trenutačno postupanje s otpadom životinjskog podrijetla u BiH nije u skladu s propisima i standardima EU za oblast veterinarstva i zaštite okoliša. Problem nepostojanja integralnog upravljanja otpadom životinjskog podrijetla u BiH postolji već dulji niz godina, a prvi put ga je uočilo Izaslanstvo EU-a u BiH u listopadu 2007. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?