Akcija inspekcije

Životinje bez uredne dokumentacije bit će oduzete

14.08.2016.
u 08:00

Krijumčarena stoka stvara veliku konkurenciju domaćim proizvođačima, ali, što je mnogo opasnije, povećava i opasnost od širenja zaraza i na domaću stoku, što je nedavno potvrdio slučaj zaraze brucelozom u Sanskom Mostu, piše Večernji list BiH. U cilju očuvanja domaćih goveda i drugih životinja te kvalitetne domaće robe, Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzet će sve mjere kako bi se spriječilo kretanje neoznačenih životinja i označenih životinja bez uredne prateće dokumentacije, a u suradnji s FUP-om, Federalnom upravom CZ, Uredom za veterinarstvo BiH te nadležnim županijskim i općinskim tijelima, prenosi Radiosarajevo.ba. Poduzete mjere će se sastojati od oduzimanja životinja, stavljanja u karantenu, zabrane držanja životinja, zabrane prijevoza životinja, kao i kretanja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, kako s imanja s kojih je životinja pošla tako i s imanja na koja su takve životinje bile upućene. Ne isključuje se ni novčana kazna u maksimalnom iznosu od 1500 KM za fizičke osobe, pa i kaznene sankcije, ako se ispitivanjem dokaže da su životinje zatečene u kretanju bile zaražene bolestima koje se mogu prenijeti na druge životinje i/ili ljude. “Kao odgovorno društvo, moramo shvatiti značaj označavanja životinja i kontrole njihova kretanja, ne samo na putu BiH prema EU već i s gledišta cjelokupne međunarodne trgovine. Stoga, naglašavamo i upozoravamo vlasnike životinja, prodavače i osobito kupce da je životinja bez oznake, u našem slučaju ušne markice, potencijalna šteta, ne samo za vlasnika, prodavača i kupca već i za cijelu zemlju.

Naime, takva životinja je nepoznatog zdravstvenog statusa, a kada se uzme u obzir posljednje pojavljivanje bolesti “kvrgave kože” i njezino nezaustavljivo širenje, tada je kupnja ili prodaja takvih životinja više nego neodgovorno ponašanje”, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?