nude se razne akcije

Zimske gume mogu se kupiti već za 270 KM

19.10.2018.
u 19:28

Iako zakonski rok za zamjenu ljetnih guma na vozilima za zimske traje još skoro mjesec dana, veliki broj vozača to je već napravio. Razlog tomu su prve kiše početkom listopada koje su donijele veći broj prometnih nesreća, ali i brojne akcije u trgovinama automobilskih guma, piše Večernji list BiH. 

Akcije u trgovinama

Budući da se radi o velikoj stavci za kućni proračun, akcije privuku velik broj vozača. Tako se početkom ovog mjeseca na kupnji četiriju guma moglo uštedjeti od 50 do 70 KM. Tvrtka koja se bavi prodajom guma na području cijele BiH do početka ovog tjedna imala je akciju na nove gume jednog proizvođača. Tijekom spomenute akcije četiri gume njemačkog proizvođača mogle su se kupiti za 270 KM. Cijenu, osim proizvođača, formira i veličina gume. Tako se trenutačno guma od 15 inča može kupiti za nekih 80 KM, dok je cijena one od 16 inča oko 120 KM. Riječ je, naravno, o najnižim cijenama. Standardno, za gume određenih proizvođača koji se smatraju sinonimom kvalitete potrebno je izdvojiti znatno više novca. U istoj tvrtki do kraja ovog mjeseca traje akcija na određene modele Goodyear i Dunlop teretnih guma dimenzija 22,5”. Kupnja svake gume donosi uštedu od skoro 40 KM. Određen broj tvrtki koje se bave distribucijom automobilskih guma do 15. studenoga nudi besplatnu zamjenu i montažu novih guma, drugi, pak, imaju razne darove za vozače koji se odluče kupiti sve četiri nove zimske gume. Osim onih koji se bave prodajom novih guma, u BiH postoje trgovci rabljenih. I ovo tržište cvjeta.

Gume za 100 KM

Tako je za četiri rabljene gume u dobrom stanju potrebno izdvojiti od 100 do 200 KM. Sve ovisi o veličini, proizvođaču i stanju gume. “Ove godine sam se odlučio za kupnju rabljenih zimskih guma. Prijatelj mi radi u jednoj vulkanizerskoj radnji i on mi ih je pronašao i namontirao za 100 KM”, kaže nam jedan od vozača, koji s ljetnim gumama nije htio dočekati prve minuse. Iz BIHAMK-a upozoravaju kako je zimska oprema u BiH obvezna od 15. studenoga do 15. travnja. “Odgovarajuće gume prva su stavka kojoj treba posvetiti pozornost. Kada temperatura padne ispod 7 stupnjeva, elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prianjanja znatno niži. Put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija. Stoga ljetne gume zamijenite zimskima. Provjerite imaju li dovoljnu dubinu profila i je li tlak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje 4 mm profila, a tlak u gumama treba biti veći za 0,15 bara”, navode iz BIHAMK-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije