Proizvodnja u Hercegovini

Zimnica za dobro zdravlje, ali ona od aronije koja liječi rak

28.10.2017.
u 13:30

Priprema zimnice u Hercegovini pomalo se bliži kraju. Vrijeme je posljednjih tjedana odgovaralo brojnim kućanicama koje su je pripremale, tako da će biti svega, piše Večernji list BiH. I ove je godine popularna slatka zimnica. Ovih smo dana bili u jednom društvu u kojemu se pripremala zimnica, a povela se rasprava o razlici džema, pekmeza i marmelade.

- Džem je kuhano svježe voće, rjeđi od pekmeza i marmelade. Razlika je u tome što se kraće kuha. Pekmez se, primjerice, pravi također od svježeg voća, ali se kuha dulje i usitne se veći komadi sjeckanjem, što kod džema nije slučaj. Marmelada je najgušća, voće se pasira pa tek onda kuha - kazala nam je jedna hercegovačka kućanica, starija žena, koja svojim unucima rado, uz razna peciva, poslužuje svako od ova tri jela. Rado im napravi i palačinke kako bi uživali u bakinim slasticama. Ova godina, nažalost, nije bila rodna kao ranije, pa je i onima koji imaju nasade voćki teže nego inače. Tako smo u selu Zagorje posjetili Vinku Gašpar. Ona je ove godine priredila sve iz svoga vrta. U godinama je, a zdravlje je dobro služi, kako naglašava, zahvaljujući domaćoj hrani koju uzgaja, a koja joj svih godina daje dobro zdravlje i bistar um.

- Važno je zdravo se hraniti. Danas mladi govore kako ne znaju što kupuju u trgovinama i slažem se s njima. Ja sama uzgajam voće i povrće, a savjetujem i ostalima, koliko mogu da uzgoje u svom vrtu. Barem znaju čime je ili je li uopće tretirano, a to je danas jako važno - kaže Vinka. U Viru, koji smo također posjetili, obitelj Lovrić okrenula se uzgoju ljekovite aronije. Upravo je aronija, iako sibirska, postala hit posljednjih godina u Hercegovini. Razlog što se zove sibirska leži u činjenici da može bez problema izdržati temperature do -47 stupnjeva. Posebno su važna njezina ljekovita svojstva zbog kojih ju se naziva i najzdravijom biljkom na svijetu. Naime, studije su dokazale da sibirska aronija ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetara. Kao izniman antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala, usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti... Biljka donosi i solidnu zaradu uz trud i rad.

Prije četiri godine je vrijedni Miro Lovrić, sa svojom majkom Jelom, dvojicom sinova Zdravkom i Ivanom te kćeri Brankom, zasadio na plantaži 850 sadnica na tri oranice od četiri duluma. U uvodu ove priče rekao je kako je teško opće stanje pravi razlog tog poteza te odljev mladih u strane zemlje. Proizvodnjom je želio svoju djecu zadržati ovdje. I za sada uspijeva u tome, vrijedno radeći sa svojom obitelji. Pored njegove plantaže nalazi se izvor svježe vode koja teče i u trenucima većih suša. Stoga je uveo sustav “kap po kap” pa su i ove jeseni bobice aronije jako dobre.

- Sve je kod te biljke stopostotno iskoristivo - govore nam u obitelji Lovrić.

Od njezinih plodova prave se ljekoviti sokovi, pekmezi, čajevi, likeri i ta lista je jako duga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije