Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zima 2020.-2021. toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka

27. studenoga 2020. u 16:18 0 komentara 96 prikaza
zima

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOFa15, kao i produkata FHMZ, zima (1. prosinca 2020.- 28. veljače 2021.) u Bosni i Hercegovini, trebala bi biti toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (razdoblje 1981.- 2010. godine), priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH). 

Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 posto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i središnjim predjelima.

Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka

Prognoza oborina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom razdoblju prognozirati vrstu oborina u pojedinim razobljima.

Tijekom klimatološke zime (DJF), vjerojatnost mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor BiH ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu.

Raspored padavina tijekom zime bit će neujednačen. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi prosinca i sredinom siječnja. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine, navodi se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.