Intervju: Amir Gross Kabiri, predsjednik M.T. Abraham Group

Židovima se mora vratiti oduzeta imovina, pravda zadovoljiti. Rješenje tog pitanja sam preuzeo na sebe i neću stati dok to ne ispunim

25.02.2023.
u 11:15

Prvi put Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju, pravimo vlastite izvore obnovljive energije. Istražujem mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. Kada mi se ukaže dobra prilika, neću oklijevati i to ću učiniti

Kada čujete da se netko od nekadašnjih stanovnika Hrvatske ili BiH vratio u svoj rodni kraj živjeti, zvuči nevjerojatno. Postaje priča, javnost se zanima. A kada čujete da je stranac došao tu raditi, donijeti kapital i ostati živjeti - djeluje nestvarno. Upravo takav primjer pozitivne i uspješne priče Večernji list donosi iz BiH. Amir Gross Kabiri izraelski je biznismen koji je prije dvije godine došao u Mostar. Preuzeo je Aluminij i u godini dana vratio ga na poziciju najvećeg bh. izvoznika i uvoznika. Predsjednik je kompanije M. T. Abraham Group, predsjednik Gospodarske komore Države Izrael u Mostaru, Židovske općine Mostar… Iako je došao iz dalekog Izraela, sam i bez velikih poznanstava, u BiH se odmah uključio u društvo, podupire zajednicu na razne načine, najviše kroz sport i kulturu. Najveći je pokrovitelj nogometnog prvaka BiH HŠK Zrinjski te svjetski poznate plivačice Lane Pudar. Primjer je jedne druge dimenzije. I poslovne i društvene. Dolazi iz bogate obitelji koja desetljećima ima poslove u Izraelu i cijelom svijetu. Imaju grupaciju, zakladu… Ono što je posebno zanimljivo je da je, uz biznis, veliki kolekcionar umjetnina. Milijunskih vrijednosti. Dio je donio u umjetničku galeriju koju je darovao Mostaru. Rijetko daje intervju, tvrdi kako dobri poslovni rezultati i pozitivni projekti koje pokreće sve govore. Kaže kako mu je želja promijeniti sliku BiH, u svakom pogledu. I tu ostati. Najavljuje širenje poslovanja…, pa možda i u Hrvatsku, čije mu je tržište zanimljivo i istražuje ga. U intervjuu za Večernji list Amir Gross Kabiri govori o svojim planovima, idućim koracima, kako pomaknuti granice nabolje, koji je recept uspjeha u BiH, gdje se vidi u budućnosti…  

Kada ste preuzeli Aluminij, mnogi su sumnjali u uspjeh te priče. Jeste li ispunili ono što ste najavljivali, ali i planirali, a možda tek sada javno iznijeli?

- Aluminij je simbol Bosne i Hercegovine, posebice Mostara, gdje je desetljećima bio, kako su ga nazvali, “hercegovački div”. Nisam znao što to znači, ali sada znam što je to značilo za cjelokupnu ekonomiju i poziciju BiH na ekonomskim i drugim kartama. Zahvaljujući predanim radnicima i potpori vlasti, posebice Vlade Federacije BiH, Aluminiju je vraćena stabilnost te je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik. Mogu samo reći kako smo spremni za sljedeće, nove faze, a dio tog plana je i razvoj gotovih proizvoda. Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju. Potpisali smo ugovore sa svjetskim i strateškim kompanijama te time donijeli Aluminiju stabilnost i veliki iskorak na tržišta svijeta, gdje je sada prepoznat kao brend. Mogu reći da je Aluminij točno tamo gdje je, prema mojim planovima, i trebao biti u ovo vrijeme. Ostvarujemo zacrtano, i više od toga. Ispunili smo mnogo više od onoga što smo u početku planirali, a uskoro ćemo najaviti i razne investicije kako bismo postigli još bolje rezultate. Postignuti rezultati Aluminij Industrije pokazatelj su vizije i uspjeha uprave i radnika. Ne bih mogao postići sve to bez svog tima i svih naših radnika. Osjećam kako smo svi zajedno, jedna obitelj.

Koliko svjetski trendovi utječu na vaše planove? Kakvi su  planovi za Aluminij?

- Jedan od glavnih ciljeva Aluminij Industrije bio je napraviti organizaciju koja može brzo odgovoriti na potrebe tržišta. S posebnom pozornošću pratimo globalne trendove i ekonomska kretanja, posebice u ovom izazovnom vremenu raznih poremećaja i kriza, ponajprije energetske. U svemu pokušavamo biti nekoliko koraka ispred kako bismo navrijeme reagirali na sve buduće promjene. Radio sam s mnogim svjetskim kompanijama i mnogo toga vidio kroz suradnju te sva pozitivna iskustva poslovanja pokušavam prenijeti i u bosanskohercegovački ambijent. I malo-pomalo uspijevamo pomaknuti granice. Imam spreman plan i za krizu i nove iskorake. Poslujem tako da me ništa ne može iznenaditi. A uz sve to, i moj tim i ja stalno pratimo svjetska kretanja, i ne samo gospodarska nego i globalna, pa i ona politička jer sve to utječe na poslovanje. Kao primjer mogu navesti proteklu godinu, kada je potražnja bila na rekordnoj razini, Aluminij je uspješno odgovorio na sve potrebe tržišta i konstantno povećavao proizvodne kapacitete. Početak ove godine koristimo za provedbu našeg plana kapitalnih ulaganja, kao i za cjelokupno razdoblje održavanja, tako da, kada potražnja ponovno poraste, budemo spremni krenuti punim kapacitetom. Osim kapitalnih ulaganja u pogon Ljevaonice, posvećeni smo našem strateškom planu razvoja, a jedan od njih je i pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije. Mišljenja sam da samo kontinuiranim razvojem i unaprjeđenjem poslovanja možemo odgovoriti svim izazovima današnjice te ujedno ostati u vrhu.

Zahvaljujući vama u Bosni i Hercegovini je osnovana Gospodarska komora Države Izrael. Kakvi su prvi rezultati, postoji li zanimanje za ulaganja i poslovanje u Bosni i Hercegovini te da se gospodarska suradnja dviju zemalja podigne na višu razinu?

- Država Izrael izvrstan je primjer kako je kvaliteta važnija od kvantitete. Zemlja bez nalazišta zlata, ugljena, nafte, dijamanata... stvorila je konkurentno, solidno gospodarstvo temeljeno na slobodnom tržištu, čija je glavna prednost inteligencija njezinih ljudi. BiH ima takav potencijal. Budući da se nalazi u središnjoj Europi, ima mnoštvo visokoobrazovanih ljudi u svim područjima, Izrael može biti uzor. Kako bismo to učinili, moramo privući razna poduzeća i ulagače iz Izraela u BiH, a to je ono što trenutačno radimo preko Gospodarske komore Države Izrael. Uloga Gospodarske komore, čiji je ured u Mostaru, upravo je povezivanje, rad na gospodarskoj i ekonomskoj suradnji. Cilj nam je pomoći u otvaranju radnih mjesta, ali i unaprjeđenju odnosa kako bi izraelski gospodarstvenici prepoznali BiH kao zemlju gdje žele donijeti kapital. Svojim primjerom im to dokazujem i potičem ih da se povežu s državnim i lokalnim vlastima kako bi im se olakšao ulazak na tržište, otvorili neki novi poslovni vidici na dobrobit i Izraela i BiH. Vjerujem kako nas u budućnosti očekuje mnogo pozitivnih vijesti i projekata.

Izrael će biti zemlja partner na ovogodišnjem Mostarskom sajmu. Kakve su vaše informacije o interesu za Izrael na ovom događaju i kakav rezultat očekujete?
 
- Upravo kao dio jačanja odnosa Izraela u regiji Balkana, biti zemlja partner na jednoj od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji - Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru dokazuje kako su namjere iskrene i kako obje zemlje žele dalje proširivati te, što je još važnije, produbljivati suradnju. Na brojnim poljima ima mjesta za napredak i vjerujem kako će se to i ostvariti. Realne rezultate moći ćemo osjetiti u budućnosti. Uvjeravam vas kako ćemo u nadolazećim godinama vidjeti više izraelskih investicija u BiH. Potencijal i prostor za rast u proizvodnji, turizmu i poljoprivredi neusporediv je s bilo kojom drugom zemljom u regiji. Mnoge izraelske tvrtke, kompanije, kao i razni sektori bit će ove godine nazočni na Sajmu u Mostaru. Kao što sam rekao, bit će to izvrsna prilika za upoznavanje svega onoga što Izrael nudi, a s druge strane, prilika za prezentaciju potencijala BiH, posebice u pojedinim oblastima od obostranog interesa. Uvjeren sam kako će Sajam u Mostaru rezultirati i nizom susreta, dogovora, ugovora na obostranu korist. A dolazak visokih dužnosnika Države Izrael u Mostar i Bosnu i Hercegovinu bit će još jedan pokazatelj koliko nam je stalo do boljitka ove regije, stabilnosti i unaprjeđenja suradnje između naših dviju prijateljskih država. Ovakav Međunarodni sajam gospodarstva, kakav se organizira u Mostaru, odlična je prilika da se nacije, gospodarstva i tvrtke povežu na dobrobit svih.

Osim što je važan pokretač gospodarstva u Hercegovini, M. T.  Abraham Group financijski i na sve druge načine podupire kulturu i sport. Poseban senzibilitet pokazujete za bh. nogometnog prvaka HŠK Zrinjski i uspješne sportaše pojedince, poput plivačice Lane Pudar. Najavili ste da na tome nećete stati.
 
- Nogomet i sport, općenito, most je koji spaja ljude. Zrinjski je za mene način kako doprinijeti zajednici, društvu u cjelini, a tako i razvoju kluba. Mišljenja sam kako je važno, pa i ključno ulaganju u buduće generacije. Zrinjski je društveni pokretač, simbol izvrsnosti, ponos Mostara i cijele BiH. Učinit ćemo sve kako bi klub bio prepoznatljiv u europskim okvirima i da u ovoj sezoni napravimo još iskoraka. Senzibilizirao sam se sa Zrinjskim, postao je dio mene. I mogu reći kako živim s timom. Ne samo ja nego i cijela moja obitelj koja je, kada god dođe u Mostar, na nekoj od utakmica. Navijamo i podržavamo zajedno našu momčad. A Lana je posebna priča. Primjer izvanredne mlade sportašice koja svakim danom napreduje i donosi BiH nove uspjehe te rezultate na svjetskim razinama. Lanu pripremamo za Olimpijske igre u Parizu 2024. I borbu za medalju. Vjerujem kako će je izboriti. BiH ima sportaše s velikim potencijalom, ali potpora koju dobivaju od države i drugih razina vlasti, nažalost, nije dovoljna da ih odvede na svjetske razine. Privatne kompanije moraju pomoći u tome. I M. T. Abraham Group to s radošću čini. Želimo biti društveno odgovorni i ne to samo reći, nego i pokazati. Mislim da je jedna od naših dužnosti podržati takve talentirane pojedince i kolektive koji pokazuju svijetlu i pozitivnu stranu BiH.

Poznati ste kolekcionar umjetnina, a Mostaru i cijeloj BiH podarili ste iznimnu instituciju kulture - The Hub of Fine Arts, s vrijednim postavom umjetnina. Zašto ste se odlučili na taj, po mnogima, iznenađujući potez?

- Odlučio sam prije godinu dana kako je jedan od načina da pokažem svoju posvećenost zajednici, čiji sam dio i tako se ovdje osjećam, to što ću Mostaru darovati umjetnički prostor na međunarodnoj razini. Želja mi je bila da imamo mjesto gdje će se predstaviti najbolji moderni umjetnici našeg vremena. Kao rezultat toga otvoren je The Hub of Fine Arts.  Mostar danas ima kolekciju umjetnina na svjetskoj razini, koja će, bez sumnje, biti najbolja kolekcija suvremene umjetnosti u regiji Balkana. Procijenjena tržišna vrijednost izloženih umjetničkih djela je oko 300 milijuna maraka. Zbirka umjetnina Grupacije neprestano se razvija i raste te će javnost moći uživati u novih 60-ak remek-djela od travnja ove godine. Ispunjen sam kada vidim mlade ljude, pa i starije kako dolaze u Hub i ostanu impresionirani onim što vide. Svaki takav posjet nas obogati, ali i nauči. To su vrijednosti koje želim podijeliti s građanima ove zemlje. Posebno mladima. Donijet ćemo Mostaru i Bosni i Hercegovini i nove vrijednosti. I to vrlo brzo.

Vašim dolaskom Židovska zajednica u Mostaru je "oživjela", a izabrani ste za predsjednika Židovske općine. Kakav je položaj Židova u Mostaru i Bosni i Hercegovini i što se može učiniti da se on poboljša?

- Židovska općina Mostar je prije rata imala oko 300 članova. Danas je taj broj znatno, znatno manji i sada ima oko 30 članova. Posvećeni su očuvanju židovske kulture i baštine te svoga nasljeđa. Članovi Židovske općine Mostar imaju dobre odnose s drugim vjerskim zajednicama, ali želimo ih produbiti te raditi na unaprjeđenju cjelokupnog ambijenta u kojemu ćemo razvijati zajedništvo s drugima, ali i raditi na poboljšanju svih uvjeta života i sigurnosti Židova u cijeloj BiH. Povezani smo i upoznati s problemima i drugih židovskih zajednica - od Sarajeva do Banje Luke – te ćemo se zajednički boriti. Kada sam došao u Mostar, organizirao sam svečanost paljenja svijeća za Hanuku, koja je zbližila sve narode i vjere te nas upoznala s običajima ovog Mostaru, do tada, gotovo nepoznatog blagdana. Mnogo je tema na koje se treba usredotočiti. Glavni su zakoni o restituciji i povratu imovine Židovima u BiH koja je opljačkana tijekom II. svjetskog rata. To pitanje do dandanas nije riješeno i učinit ćemo sve da dođe do pomaka i rješenja. Ovo je pitanje koje ću preuzeti na sebe i pobrinuti se da pravda bude zadovoljena. Ovo je moja moralna dužnost prema svom narodu i neću stati dok je ne ispunim.

Dok s jedne strane vidimo značajniju brigu za židovsku kulturnu baštinu, mijenjanje spornih naziva ulica, s druge strane imamo ispisivanje uvredljivih grafita i slične "incidente". Ima li antisemitizma u BiH i primijetite li intenzivnu borbu svih u BiH protiv tog zla?
 
- Antisemitizam se javlja u cijelom svijetu i nije to stvar prošlosti te ne mislim da je BiH po tom pitanju drugačija. Iako u posljednje vrijeme vidim sve više lidera u regiji koji se odlučuju suprotstaviti takvom ponašanju. BiH je napravila neke pomake. Državni Parlament u BiH je na inicijativu gospodina Dragana Čovića prvi put usvojio definiciju pojma antisemitizam. A nedavno je takav pozitivan primjer dalo i Sveučilište u Mostaru. Kao što su i promijenjeni nazivi ulica u Mostaru nazvanih po kontroverznim nacističkim kolaboracionistima. Hrabre su to odluke i inicijative te ih pozdravljam. Mislim kako je to veliki korak za BiH kao buduću europsku državu. No neće antisemitizam, kao što to gotovo i svakodnevno vidimo, na pojedinim primjerima nestati. Moramo se protiv toga svi zajedno boriti. Sve leži u edukaciji i obrazovanju i tu BiH mora  mnogo poraditi u budućnosti, taj proces je dublji od pukog osuđivanja. Dug je put pred nama, ali me takva djela neće obeshrabriti. Samo me motiviraju da još više radim kako bi ovakve pojave uistinu i zauvijek postale prošlost.

Nedavna kampanja "Nikad više", koju je pokrenuo M. T. Abraham, izazvala je veliku pozornost bh. javnosti. Javnost je postala senzibilizirana za sjećanje na žrtve holokausta, što do sada nije bio slučaj, barem u ovakvom javnom primjeru u Bosni i Hercegovini. Što ste htjeli postići i jeste li zadovoljni reakcijama?

- Cilj je upravo bio stvoriti svijest i dijalog kako bi mladi naraštaji postavljali pitanja i dobivali prave odgovore o zločinima nacista nad židovskim narodom. Bosanskohercegovačka javnost mora znati i biti upoznata s činjenicama iz prošlosti. Na povijesti učimo kako bismo izgradili bolju budućnost. Kampanja "Nikad više" bila je i pokazatelj snage koje se mi, židovski narod, sjećamo, ali smo odlučni da se takav užasan strah nikada više ne ponovi. Odlučni smo svim raspoloživim sredstvima spriječiti da se to ponovno dogodi. Nećemo dopustiti da se  ijedan Židov više ikada suoči sa strahom i terorom. Za dobrobiti novih generacija moramo pomaknuti granice i unijeti nove vrijednosti u njihove živote, a to zasigurno nije mržnja prema drugom i drugačijem. BiH, kao multietnička i multikulturalna država, mora u tome prednjačiti.   

Kako vidite političku budućnost Bosne i Hercegovine? Nacionalne podjele još su uvijek izražene, a  brojna neriješena unutarnja pitanja čekaju dogovor. Kakvu poruku imate za bh. političare?
 
- Ovo je izazovno razdoblje, ali uvjeren sam kako sve strane u BiH znaju da se promjene moraju dogoditi kako bi se krenulo naprijed. Imate vrlo mladu državu. Ključ je održati dijalog među svim stranama dok se ne postigne kompromis. BiH je mjesto u europskoj obitelji. Ne vidim razloga da se BiH ne pridruži Europskoj uniji. Vidi se želja vodećih političara i vlasti da ovu zemlju povedu putem napretka i u tome ih podržavam. Možemo joj značajno doprinijeti svojim industrijskim kapacitetima, a Europska unija će samo biti na dobitku. Vidio sam u mnogim situacijama kako je u BiH među različitim narodima i vjerama moguća suradnja. Samo treba imati volje i dobre namjere. Na naše prijame, konferencije i druge razne događaje koje organiziramo i u suradnji s Večernjim listom  dolaze svi. I razgovaramo o raznim temama. Nedostaje u BiH međusobnih razgovora o stvarima gdje se može pomoći, unaprijediti, izgraditi..., za početak krenete od pozitivnog pa će doći na red i one stvari koje se čine nerješivima. Razgovorom do kompromisa i rješenja - moja je poruka. Podjele, radikalizam, huškačke poruke nikome u BiH neće donijeti dobro. Moja poruka političarima je da se ugledaju na brojne uspješne gospodarstvenike i druge uspješne ljude te kolektive i vide kako je moguća suradnja i izvan nacionalnih okvira. Ako iskreno želite bolje sutra ovoj državi, povedite je putem napretka, svi zajedno.  

Aluminij i vaša tvrtka M. T. Abraham Group posluje u zemljama EU-a i diljem svijeta. Bi li skori ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju dao odgovore na dugogodišnja neriješena unutarnja pitanja u ovoj zemlji?
 
- Sami ulazak u Europsku uniju u prvoj fazi neće donijeti neke vidljive promjene. Za sve treba vremena. Ali ta psihološka barijera i sama spoznaja da ste dio europske zajednice bh. građanima će značiti mnogo, a dugoročne dobrobiti su višestruke i nemjerljive sa sadašnjim stanjem. BiH više neće biti izolirani otok u srcu Europe, nego po mnogočemu važno središte. Ulazak BiH u Europsku uniju zasigurno će najbolje promijeniti ekonomiju, razinu kvalitete života i standarda, obrazovni sustav, a na kraju, ono što je, po meni, vrlo važno, dovest će do toga da u BiH imamo nove generacije koje više neće živjeti ratno razdoblje i prošlost. Vrijeme je da BiH prošlost, koliko god ona nesretna i bolna bila, ostavi iza sebe i krene naprijed. To će donijeti i bolji politički sustav jer će zakoni i legislative Europske unije primijenjene na BiH donijeti i rješenja. Ako pogledamo samo uvjete koje je Europska unija stavila pred BiH, od 14 ključnih, uz druge reforme, kada se ispune, mora biti bolje. Svima u BiH. Većina unutarnjih pitanja i prijepora u BiH vezana je uz rat. Kao Izraelac koji se svako godinu, dvije susretao s ratom, naučio sam ići naprijed jer život u prošlosti to neće promijeniti.

Vaše djelovanje u Mostaru i cijeloj BiH prepoznato je i u Hrvatskoj. Možete li i planirate li doprinijeti snažnijem gospodarskom i bilo kakvom povezivanju Hrvatske i Izraela? Ima li prostora za suradnju?

- Odnos Hrvatske i Izraela od vitalnog je značaja za obje zemlje i može biti obostrano plodonosan, posebice u svemu što je vezano uz cyber-industriju. Često posjećujem Zagreb kako bih istražio mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. I kada mi se pruži dobra prilika, neću oklijevati i to ću učiniti, baš kao što sam to učinio u BiH. Hrvatsko gospodarstvo je stabilno i u stalnom je usponu, poželjno je tržište za ulaganje. Izrael ovoj regiji, pa tako i Hrvatskoj ima što za ponuditi u smislu visoke i napredne tehnologije, kibernetike, ali i inovacija koje su sve više prepoznate u svijetu. Vjerujem da je i M. T. Abraham Group svojim poslovanjem u BiH pokazao i drugim izraelskim investitorima put u ovu regiju. Siguran sam kako ćemo poslove širiti i u druge zemlje, pa zašto ne, ako bude iskazanog zanimanja i mogućnosti, i u Hrvatsku. Hrvatska je sigurna zemlja, članica Europske unije, ima uspješnih gospodarskih priča te, koliko sam vidio, želi još više prilagoditi zakonodavstvo i propise, odnosno investitorima olakšati ulaganja i pružiti im sigurnost. Vjerujem da se u budućnosti vidimo u Hrvatskoj.

Gdje se vidite u budućnosti, u Izraelu, BiH, negdje drugdje?

- Ne planiram otići iz Mostara, bar ne još zadugo. U Mostaru i Bosni i Hercegovini živim, tu sam pronašao svoj dom. Naravno, sve ono što jesam je moja domovina - Izrael i uvijek joj se vraćam. Biznis u današnjem vremenu nas je naučio da nikada nismo na jednom mjestu. Ako želimo osvajati svjetska tržišta, moram biti u mnogim zemljama, gradovima, na kontinentima... i upoznati tamošnje gospodarstvo, ljude i život. Tako da sam i sada, mogu reći, dio vremena na raznim stranama svijeta. Ali vraćam se u Mostar, često i sa svojom obitelji i prijateljima. Želim donijeti dobro Bosni i Hercegovini i ne samo kroz proizvodnju i gospodarstvo nego i stalnim napretkom te snažnim angažmanom u zajednici i društvu kako bismo zajedno napravili zemlju prepoznatljivu po mnogim pozitivnim vrijednostima. Iz BiH se mora čuti glas zajedništva kako bismo sutra svi bili ponosni na ono što se zove domovina.  

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
18:16 25.02.2023.

Ih, što ga lupnu. Taman su u Bosni ljudi čekali Kabirija da im objasni Hanuku i značenje toga praznika. Ali, ništa me ne čudi jer, s kim si, takav si.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?