Služba sa zapošljavanje

ZHŽ-u nedostaje defektologa, farmaceuta, ali i profesora

06.08.2017.
u 15:00

Zapadnohercegovačkoj županiji nedostaje logopeda, defektologa, ali i profesora. Naime, prema podacima Službe za zapošljavanje ZH županije, trenutačno na burzi rada nema ni jednog profesora fizike i glazbene kulture, piše Večernji list BiH.  Profesora matematike su svega dva, od kojih je jedna žena, a profesora filozofije je pet.

Među deficitarnim zanimanjima u ZH županiji su i farmaceuti od kojih je svega jedan prijavljen u Službu za zapošljavanje, ali i strojarski inženjeri, magistri inženjeri elektrotehnike te defektolozi koja su samo dva prijavljena u Službu za zapošljavanje. S druge strane, kada je riječ o zanimanjima kojima je tržište ZH županije prezasićeno, prednjače ekonomisti.

Tako je trenutačno, prema podacima Službe za zapošljavanje ZHŽ-a, bez posla 206 diplomiranih ekonomista, od kojih su 143 žene. Na drugom mjestu su također ekonomisti, ovoga puta sa završenom višom školom. Njih je ukupno 178, od kojih je 127 žena. Slijede diplomirani pravnici kojih 117 čeka posao te pravnici s višom školom kojih je 37. Kada je riječ o prosvjetnim djelatnicima, u Zapadnohercegovačkoj županiji bez posla je najviše profesora hrvatskog jezika. Ukupno ih je 38, od kojih su 33 žene. Slijede profesori engleskog jezika kojih je 36 bez posla.

Nastavnika razredne nastave prijavljenih u Službu za zapošljavanje je 30, od kojih je 28 žena. Odgojitelja predškolske djece (VŠS) koji čekaju na posao trenutačno su 23. Diplomiranih agronoma koji čekaju na posao u ZH županiji trenutačno je 35. Velik je broj i onih koji na posao čekaju sa završenom srednjom školom. Naime, prema podacima Službe za zapošljavanje ZH županije, na posao čekaju 702 osobe sa završenom gimnazijom. Slijede oni sa završenom srednjom ekonomskom školom kojih je ukupno 447. Strojarska tehničara su 323, elektrotehničara je 178, poljoprivredna tehničara su 103, građevinskih tehničara je 110, trgovaca 85, računalnih tehničara 77 te kemijskih tehničara 67.

Gledano po općinama i gradovima, najviše nezaposlenih je trenutačno u Širokom Brijegu gdje na posao čeka 4095 osoba, slijedi Ljubuški s 2632, Posušje s 2394 te Grude s 1879 nezaposlenih. Od ukupno 11.000 nezaposlenih u Zapadnohercegovačkoj županiji, dulje od devet godina na posao čekaju 2442 osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?