ujdružili se

Zet i punica prvaci u uzgoju limuna

Avaz
12.05.2021.
u 09:09

Slavko Vranić, poljoprivredni tehničar iz Nove Topole u Bosanskoj Gradišci, s dugogodišnjim iskustvom, važio je za prvaka u proizvodnji krompira, kukuruza i raznog drugog povrća.

Zbog nestabilnog tržišta na koje je ranije znao plasirati i po 100 tona krompira, Slavko se sve više opredjeljuje za alternativnu proizvodnju u plastenicima, pa čak i za uzgoj južnog voća.

Tako je uzgojio limun koji je već dospio za berbu, piše Avaz. 

- Prije desetak godina posijao sam ga iz sjemenke, pa sam ga uspješno ukalemio. Zimi ga držim u zatvorenom, ali osunčanom mjestu, a kad prođu opasnosti od mrazeva, iznosimo ga vani, i to na južnu stranu. Znam do što biljci treba i tako postupam. Od velike koristi mi je i punica Vida. Udružili smo se, punica meni da savjete, a ja njoj limuna za osvježenje, čaj i kolače, i mirna Bosna - govori Vranić.

Dok je Slavko prvak u tom kraju u uzgoju limuna, njegova supruga Zorana je uspješna u uzgoju povrća. Ove godine proizvela je rasad brokule, kelja, karfiola i ostalih kupusnjača.

U plastenicima Vranići proizvode rano povrće i na taj način dolaze do prihoda.

- Kćerka Zorana i zet Slavko su zaista pravi domaćini. Što je najvažnije, nisu sebični, pa i ostala rodbina i ja od njihovog rada imamo dosta koristi - govori Vranićeva punica Vida Šukalo, inače mještanka obližnje Stare Topole.

Osim južnog voća, Vranić kalemi i uspješno uzgaja i autohtono domaće voće, pretežno jabuke, kruške i dunje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije