KŠC “Don Bosco”

Žepački srednjoškolci uče u posebnoj Google učionici

01.10.2020.
u 19:56

Pandemija koronavirusa snažno je pogodila i obrazovanje, zbog čega su gotovo sve škole i u BiH morale odustati od tradicionalnog oblika učenja.

Posebna domena

Obrazovne ustanove prešle su na neke nove metode, uglavnom online održavanje nastave. Jedna od škola čiji su djelatnici izradili svoju platformu za održavanje nastave je Katolički školski centar “Don Bosco” u Žepču, uz još dva KŠC-a u BiH. O čemu je točno riječ, doznaje Večernji list BiH od mag. ing. elektrotehnike Antuna Perića.

- Ideja je nastala u potrebi za online nastavom u ožujku kada je došlo do ovakve epidemiološke situacije gdje smo morali učenike poslati doma. Još tada imali smo ideju odmah napraviti Google učionicu, no u razgovoru s Upravom složili smo se da nađemo najjednostavnije rješenje pa smo odlučili raditi preko maila. Platforma koju sada koristimo napravljena je tako da imamo zatvoren krug korisnika unutar škole. Svaki učenik i profesor dobio je svoj korisnički, Gmail račun koji ne završava domenom Gmaila nego onom koju smo odabrali za našu školu - @kscdonbosco.ba. Ono što je najbitnije u toj platformi jest da su učenici maksimalno zaštićeni. Sve što se događa unutar škole ne može izaći van i to nitko ne može “probiti” - kaže nam Perić. - Google učionica funkcionira tako da svaki profesor za svoj predmet može izraditi osobnu učionicu i pozvati učenike, a oni se pridružuju. Tako profesori sami unutar učionice mogu formirati nastavu po želji. Moguće je snimati videouratke i obavljivati ih. Imamo mogućnost komunikacije preko Google Meet poziva. Unutar ove platforme nabitnije aplikacije koje se koriste, a uvelike olakšavaju rad jesu Gmail i Google Calendar, na kojem se učenicima dodjeljuju termini kontrolnih zadataka, a kojima pristup imaju svi korisnici. Jedna od bitnih stavki je Google Disk koji nam omogućuje beskonačan prostor za pohranu, što je bitno za rad. Uz navedeno, profesori mogu izraditi testove i ograničiti vrijeme za odgovor. Primjerice, za jedan odgovor na pitanje mogu postaviti minutu vremena. Kada vrijeme istekne, otvara se novo pitanje, a sve to kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja gradiva - objašnjava profesor Perić.

Sudjelovanje i od kuće

Inače, prije početka ove školske godine profesorima i učenicima predstavljen je program. - Iako su svi djelatnici škole i učenici prošli ove obuke, zasad nemamo veliku potrebu za korištenjem Google učionice. Imamo veliku školu u kojoj se možemo pridržavati svih epidemioloških mjera. No, učenicima koji iz nekog razloga nisu bili na nastavi određenoga dana, profesori im istoga dana do 15 sati moraju poslati sve materijale da bi i od kuće mogli sudjelovati u nastavi - zaključio je Perić za Večernji list. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije