Što je ostalo i kako sada izgleda nekadašnja prijestolnica teške industrije

Zenica u 22 godine izgubila oko 35.000 stanovnika, iz grada se odselilo 26.000 osoba

ArcelorMittal Zenica
13.08.2022.
u 20:34

Zenica, nekadašnja prijestolnica teške industrije, primjer masovne industrijalizacije i urbanizacije, s raspadom bivše države polako je padala u zaborav, piše Večernji list BiH.


Zenica nekada i sada

Međutim, niz je događaja koji upućuju da je to bilo ishitreno reći. I sami smo se u to uvjerili pri obilasku Zenice u pripremi ove reportaže. Da Zenica ne padne u zaborav, pomogle su i neke činjenice tijekom ove godine, posebice ta što je tvrtka ArcelorMittal, najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu, ostvarila rekordni profit u FBiH od 199 milijuna KM. Izvoz ove tvrtke dosegao je 546 milijuna KM, dok je ukupni prihod iznosio 959 milijuna, a rashod 738 milijuna KM. Taj učinak ostvarila su 2143 zaposlena Zeničanina. Druga vijest koja je podsjetila javnost na "prijestolnicu teške industrije" bilo je otkriće grobova starih 3000 godina. S obzirom na to da su u njima pronađeni nakit, oružje i keramičko posuđe određene starosti, nalaz je s pravom dobio epitet velikog arheološkog otkrića. Dakle, odavno se u toj kotlini dugačkoj šest, a širokoj tri kilometra živjelo, radilo i stvaralo. Kako je izdisao sustav bivše države, Zenica je s pijedestala prijestolnice ne samo teške industrije nego i radničke klase, tu je i najstariji rudnik u BiH - nekadašnja "Barbara", danas Stara jama te još dva ugljenokopa, padala u zaborav. U prvim godinama nakon rata Zenica je podsjećala na rudnike zlata na Divljem zapadu u kojima je presušila zlatna žila, nestrpljivi su se brzo selili na druge lokacije, a uporni i oni koji nemaju kamo - ostali. U međuvremenu je nekoliko stvari napravljeno u prilog onih koji su ostali kao, primjerice, glavna gradska transverzala zahvaljujući kojoj je grad spreman dočekao prolazak autoceste, sportska dvorana, hotel, tržni centar... U krugu nekadašnjeg giganta Željezare niknuo je novi metalurški gigant ArcelorMittal. Ono što su i prije i poslije mnogi predviđali, ističući isključivo zagađenost zraka, Zenica je lijep, kompaktan grad. Kad kažemo lijep, mislimo na dosta zelenila - Gradski park u blizini Rudnika, Kamberovića polje i Babinu rijeku. Uz to, rijeka Bosna je kroz Zenicu postala pravi ornitološki rezervat, sprudove oplićale Bosne naseljavaju jata pataka, vidjeli smo i druge ptice močvarice, poput šljuka. Patke i druge močvarice srodile su se s gradom, čak ni najmlađi na njih ne obraćaju pozornost. Sve je u Zenici nadohvat ruke, od sveučilišta, dvaju nogometnih stadiona - Bilino i Kamberovića polje, koje ima i atletsku stazu, teren za ragbi, do sportske dvorane. Tu je i kamp Nogometnog saveza BiH, Narodno pozorište, muze... Zanimljivo, sportski tereni doslovce su usred grada, tako da se na sportske događaje može pješice. Koliko je kompaktna Zenica, pokazuje i podatak da su dvije najudaljenije točke - Bolnica i Sveučilište. Od bolnice, koja je na istoku, do fakulteta može se pješice doći za 20-ak minuta.

Karakteristike zgrada

Nedaleko od središta grada su Autobusni i Željeznički kolodvor. Ono što smatramo jednim od turističkih aduta Zenice u doglednoj budućnosti su stambene zgrade. U eri socijalizma privatne gradnje u Zenici gotovo da nije ni bilo, a ni danas nije bolje. Tko želi proučavati ili vidjeti stil gradnje 70-ih godina prošloga stoljeća, nema boljeg mjesta od Zenice. Specifičan je to bio stil u kojem dominiraju soliteri (od francuskog solitaire), neboderi ili posebno visoke zgrade od devet i više katova. Najpoznatiji neprekidni niz tih zgrada Zeničani su nazvali "Kineski zid". U tom kompleksu izgrađeno je toliko stanova da izgleda kao pravi grad. Međutim, kada su u pitanju stanovi, Zenica i tu bilježi paradoks. Prema popisu iz 1991., općina Zenica imala je 145.517 stanovnika, od čega je 96.057 živjelo u užem gradskom području. Prema popisu iz 2013., Zenica je imala 110.663 stanovnika, od čega na urbano gradsko područje otpada samo 70.553.

Dakle, Zenica je u 22 godine, od popisa do popisa, izgubila oko 35.000 stanovnika, od čega u gradskom području čak 26.000. Gdje su ti ljudi, odnosno tko stanuje u starim i novim stanovima kada se četvrtina gradskog stanovništva iselila, pokušali smo doznati uz pomoć kolega iz Zenice. No, preciznog odgovora nismo dobili. Uglavnom, stanova je sve više, a ljudi sve manje. I to je jedna od karakteristika Zenice. •

Komentara 1

AL
Alle
08:34 14.08.2022.

U Zenici je sustavno rađeno na tome da se otjeraju nebošnjaci, znam iz osobnog iskustva, a valja će bit bolje sa Kasumovićem nego sa SDA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?