Građani su sve bolesniji

Žene umiru od visokog tlaka, muškarci od karcinoma pluća

'Strmac-02.05.2011. Soba za nepokretne bolesnike s posebnim krevetima Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
25.11.2013.
u 09:07

Stanovništvo FBiH sve je starije i bolesnije

Stopa smrtnosti u FBiH raste iz godine u godinu, pokazuju to podaci Federalnog zavoda za statistiku. Jedan od vodećih uzroka smrtnosti još je uvijek dobna granica, međutim zabrinjavajući je rast smrtnosti prouzročen bolestima.

Rast karcinoma

Stanovništvo FBiH sve je starije i sve bolesnije, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo sve veći broj osoba obolijeva od karcinoma. “Vodeći uzroci smrti stanovništva u 2012., kao i prethodnih godina, su oboljenja cirkulatornog  sustava (52,9%), te maligne neoplazme (21,5%), koje bilježe lagani rast, tako da je oko tri četvrtine  svih uzroka smrti  iz ove dvije skupine”, navode u svom izvješću iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Sljedeća po rangu su endokrina  i metabolička oboljenja s  poremećajima u prehrani (6,3%), koja također bilježe lagani rast udjela u odnosu na prethodne godine. Među vodećim uzrocima smrti i dalje se javljaju simptomi, znaci i nenormalni klinički i laboratorijski  nalazi  (2,8%)  koji bilježe smanjenje  udjela i znak su  još nedostatno dobre  kvalitete  podataka mortalitetne statistike. Među pet vodećih uzroka smrti stanovništva u 2012. godini svrstavaju se i oboljenja respiratornog sustava (3,9 %), dok se ozljede od 2008. ne pojavljuju među pet vodećih skupina uzroka smrti. 

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?