publikacija Agencije za statistiku BiH objavila

Žene u BiH u prosjeku žive pet godina dulje od muškaraca

umirovljenici
17.03.2024.
u 19:16

Najveća stopa maskuliniteta je u skupini od 0 do 19 godina, gdje na 100 žena dolazi oko 106 muškaraca, dok u najkasnijoj životnoj dobi na 100 žena dolazi oko 58 muškaraca

Žene u BiH žive značajno dulje od muškaraca. Iako ih se rađa manje, u trećoj životnoj dobi u ovoj zemlji prevladavaju osobe ženskog spola. Prema podacima iz nedavno objavljene publikacije Agencije za statistiku BiH "Žene i muškarci u BiH", koeficijent maskuliniteta predstavlja broj muškaraca na 100 žena, piše Večernji list BiH.

Predviđeni broj godina života

- Prema podacima o broju stanovnika iz 2022. godine, uočava se najveća stopa maskuliniteta u starosnoj skupini od 0 do 19 godina, gdje na 100 žena dolazi oko 106 muškaraca. Idući prema starijoj životnoj dobi stopa maskuliniteta ima tendenciju opadanja, pa od 50 godina i više u populaciji ima više žena nego muškaraca te nakon tog razdoblja koeficijent maskuliniteta naglo opada, a najniži je u starosnoj skupini 80+ i bilježi vrijednost od 58, što znači da u najkasnijoj životnoj dobi na 100 žena dolazi oko 58 muškaraca - navodi se u ovoj publikaciji. Glavni razlog duljeg vijeka žena je zdravlje. Kako se navodi u spomenutoj publikaciji, granica zdravih godina života tijekom 2021. godine za žene u Bosni i Hercegovini bila je dob od 67,5 godina, dok je za muškarce gornja granica zdravih godina u istom razdoblju bila 65. Inače, kako je objašnjeno u publikaciji, zdrave godine života pokazatelj su koji računa predviđeni broj godina života koje će osoba doživjeti u zdravlju bez zdravstvenih poteškoća. Prema podacima ankete o potrošnji kućanstava u BiH, muškarci su spremniji procijeniti svoje zdravlje kao vrlo dobro ili dobro. U 2021. godini je 75 posto žena procijenilo svoje zdravlje kao vrlo dobro ili dobro u odnosu na 82 posto muškaraca. Podaci iz spomenute publikacije pokazuju i kako prosječna starost umrlih osoba u posljednjih 20 godina raste, pa je na ukupnoj razini u posljednjih dvadeset godina porasla za 6,9 godina.

 

 

Prikaz položaja žena i muškaraca

Tijekom 2022. godine prosjek starosti umrlih žena bio je 77,4 godine, dok je prosjek starosti umrlih muškaraca bio 72,2 godine. Što znači da su žene u 2022. godini u prosjeku živjele 5,2 godine dulje od muškaraca. U publikaciji je objavljeno i očekivano trajanje života žena i muškaraca rođenih tijekom 2022. godine. Razlika u duljini trajanja života je 4,4 godine, i to u korist osoba ženskog spola. Naime, očekivano trajanje života osoba ženskog spola rođenih u BiH tijekom 2022. godine je 77,5 godina, dok je očekivano trajanje života osoba muškog spola rođenih u BiH tijekom navedenog razdoblja 73,1 godina. Inače, Agencija za statistiku BiH u kontinuitetu objavljuje publikaciju "Žene i muškarci u BiH", koja obuhvaća podatke iz različitih statističkih i drugih oblasti razvrstane po spolu. Podaci daju kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu. Ovom publikacijom Agencija za statistiku BiH nastoji dati svojevrstan doprinos u postizanju jednakosti i ravnopravnosti među spolovima. Publikacija se sastoji od sljedećih poglavlja: Stanovništvo; Zdravstvo i mortalitet; Obrazovanje; Informacijsko-komunikacijske tehnologije; Radna snaga; Istraživanje i razvoj; Socijalna zaštita; Pravosuđe i demokracija; Vladavina prava te Okoliš. Ova publikacija može poslužiti kao izvor informacija svim korisnicima zainteresiranim za položaj žena i muškaraca i za jednakost spolova u BiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije