#ženeujavnomprostoru

Žene o uznemiravanju koje doživljavaju: "Rekao je da pazim što nosim na sebi jer bi me lako mogao silovati"

24.07.2020.
u 13:44

Hashtag je pokrenula aktivistica Marinella Matejčić jer, kako je napisala na Twitteru, društvo ne prihvaća činjenicu da je nekima od nas postojanje u prostoru pitanje života, smrti, traume...

Rodila sam, Leut je jedva ostao živ. Doktor koji je svjestan da je za**** kaže: "Evo sad da vas malo oraspoložimo zašit će vas kolega koji to vrhunski radi pa da budete zgodni". Kolega to radi, anestezija popusti dobijem: "Za ljepotu treba trpiti", glasi samo jedan od tweetova uz hashtag #ženeujavnomprostoru putem kojeg su žene počele dijeliti svoja iskustva uznemiravanja, a pokrenula ga je aktivistica Marinella Matejčić.

- Bilo bi super ako bi tijekom pisanja o iskustvu postojanja u javnom prostoru koristile #ženeujavnomprostoru kako bi se moglo pratiti što se sve događa. Društvo ne prihvaća činjenicu da je nekima od nas postojanje u prostoru doslovno pitanje života, smrti, traume, napisala je Matejčić na Twitteru.

Pod hashtagom #ženeujavnomprostoru, i žene u Hrvatskoj na Twitteru počele su dijeliti grozna iskustva, a prenosimo neke od njih. Sve ih možete pronaći na Twitteru ako upišete #ženeujavnomprostoru.

- Trudna i debela u liftu shopping centra s još nekoliko ljudi. Prilazi mi jedan od njih i hvata me za cicu i kaže: blago djetetu. Od šoka se nisam snašla, ekipa u liftu je MENE gledala s podsmijehom, napisala je tviterašica koja je opisala i gore spomenuto iskustvo s poroda.

- Neke od ovih stvari nikome nisam ispričala: - 8. razred, odbojkaška tekma između dvije škole, u hodniku ispred sale lupi me po dupetu trener druge ekipe, "Samo da vidim je li čvrsta", uz manijakalan kez, napisala je tviterašica.

- Kaže meni moje kumče od 8 godina: mene jedan dečko povuče za majicu u učionicu i onda me ljubi, a ja to ne želim. Mama i učiteljica su rekle da je to iz ljubavi. Ne želim vikat jer će svi roditelji u mene gledati. Rekla sam joj da ga mlatne i viče na sav glas.

- Imam 21, na prvom sam razgovoru za posao. Čovjek je PRIJATELJ mog oca. Razgovor protiče opušteno, friendly, on je duhovit i britak. Do zadnjeg pitanja. Koje je glasilo “Imaš dečka? Ah imaš, nego je l' j**** šta sa strane?” Znate što je najgore? Da nisam bila ni svjesna koliko je to krivo i da mi je to trebao biti alarm da bježim. Nikad me nije taknuo. Ali sam kroz godine od njega i raznih kolega doživjela tolilo neugodnih komentara i uleta da je to prestrašno. To što sam ih znala o******* u sekundi i prijetiti im ženama... Ne umanjuje užas da se takvo ponašanje još uvijek tretira kao NORMALNO. Kao i kad su me drugi dan na poslu dvojica kolega (mogli su mi bit očevi) zaključali u sobu, dok me “bolje je upoznaju”. Hahaha jako smiješno zbilja. Osim vulgarnih pitanja nisu me ni takli. Ali bilo ih je takvih previse na hrpi, svi su već bili “starosjedioci” u firmi, nisam se imala kome obratiti. Moje rješenje je bilo obrana vulgarnim humorom i sarkastičnim uvredama. I upalilo je, uglavnom su me ostavljali na miru. Ali nijedna žena kroz te stvari ne bi smjela prolaziti, napisala je tviterašica.

- Jedno od najživljih sjećanja iz osnovnjaka mi je ženski wc. Svaki odmor u višim razredima pun wc cura koje grupno drže vrata da dečki ne mogu ući. Jer su dečki ušli u pubertet i u fazi šlatanja su... I nitko, nijedan profa, nikad, nije reagirao na to. I u tim momentima terora, postoji dodatna caka za psihu curica. Ili te teroriziraju jer si se razvila pa te ulove i stisnu u kut i prepipava koji gdje stigne ili te guraju u stranu jer nisi dovoljno razvijena za šlatanje. Nasilje je to. Ne dječja igra, piše u jednoj od ispovijesti.

- Neki dan nepoznat muškarac me nasred ulice grabi za ruku i podiže mi haljinu. Kaže mi da više pazim što nosim jer bi me ovako lako mogao silovati. Kaže da neće jer on nije takav, ali drugi jesu. Kako bolje zaštititi žene od seksualnog uznemiravanja nego seksualnim uznemiravanjem?

Matejčić je za Telegram rekla da je kultura nasilja toliko duboko ukorijenjena u naš život da žene često ni same odmah ne shvate što se dogodilo. Kaže kako joj je drago što žene dijele svoja iskustva, ali je vidljivo kako seksualno nasilje počinje već u ranijim godinama života.

Na temu seksualnog uznemiravanja ovih se dana osvrnula i Alexandria Ocasio-Cortez, članica američkog Kongresa, koju je drugi član Kongresa nazvao "j****** kujom". Nakon incidenta, Alexandria Ocasio-Cortez, pozvala je žene da izraze solidarnost te su jedna za drugom počele dijeliti vlastite priče o maltretiranju i iznemiravanju, piše The New York Times. Ocasio-Cortez rekla je kako je uznemiravanje svakodnevno.

- Ne treba mi isprika kongresnika Yoho. Jasno je da on to ne želi. Jasno mi je da ne želi ni kad mu se pruži prilika. Neću ostati ovdje i čekati do kasno u noć kako bih čula ispriku čovjeka koji ne osjeća kajanje zbog ovakvih uznemirujućih riječi prema ženama, rekla je Ocasio-Cortez u govoru koji možete pogledati u videu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije