VEČERNJI LIST I VELEPOSLANSTVO SAD-a ORGANIZIRALI OKRUGLI STOL

Žene mogu uspješno preporoditi zemlju i svijet

zene
Foto: VL FOTO
21.03.2014.
u 09:04

Vršitelj dužnosti zamjenika šefa Misije Veleposlanstva SAD-a u BiH Thomas Messa rekao je da su ženska prava jako važna tema kojoj posvećuju puno pozornosti u veleposlanstvu te da je posebno važna u kontekstu predstojećih izbora u BiH

- Prilika ima dovoljno i ne smijemo se obeshrabriti i preuzeti odgovornost. Muške kolege nisu prepreka, nego u sinergiji zajedničkog djelovanja možemo popraviti položaj žena i tako pridonijeti ukupnom razvoju društva. Ove riječi rektorice Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ljerke Ostojić su dio odgovora o iskušenjima koja su jučer otvorena tijekom izlaganja i rasprava na okruglome stolu “Razmjena iskustava u ostvarivanju prava žena u BiH” koji su zajednički organizirali američko Veleposlanstvo i Večernji list. Pozdravne riječi uputila je zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista Valentina Rupčić koja je istaknula da se ovakvim događajem ususret Večernjakova pečata nastoji skrenuti pozornost na jedno od još uvijek otvorenih pitanja.

Slučaj Obama

Vršitelj dužnosti zamjenika šefa Misije Veleposlanstva SAD-a u BiH Thomas Messa rekao je da su ženska prava jako važna tema kojoj posvećuju puno pozornosti u veleposlanstvu te da je posebno važna u kontekstu predstojećih izbora u BiH. Laurie Rubiner, voditeljica osoblja američkog senatora Richarda Blumenthala, izrazila je očekivanje da je vrijeme za ženu predsjednicu SAD-a, nadajući se da će to biti upravo Hillary Clinton. Kazala je i da u SAD-u postoje dvostruki standardi navodeći da američkog predsjednika Baracka Obamu nitko nije pitao kako će voditi SAD s dvije maloljetne djevojčice, a da bi to sigurno pitanje dočekalo njegovu suprugu. Maura Keefe, šefica ureda američke senatorice Jeanne Shaheen, posvjedočila je kako je fotografija o zaštiti žena kontracepcijom sa sedam članova senata koji su raspravljali o toj temi potvrdila sve stereotipe i u američkom društvu. Zastupnica SDP-a Selma Jakupović istaknula je da je uspostava kluba žena umnogome promijenila odluke na ovoj razini vlasti.

Ravnopravna osnova

Izvršna direktorica udruge FORMA F Mirjana Penava rekla je kako je najveći broj ciljeva iz konvencije ispunjen oko sprječavanja diskriminacije nad ženama u bh. društvu. Direktorica Sajma u Mostaru Dalfina Bošnjak “šokirala” je tvrdnjom kako se u muškome društvu osjeća ravnopravnom, i ne osjeća se diskriminiranom, a za to je najvažnije samopouzdanje i potpora obitelji i zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije