Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zemljište za eksproprijaciju s 20 poskupjelo na čak 115 KM/m²

28. travnja 2019. u 10:15 0 komentara 1130 prikaza

Izvješće o izgradnji Sarajevske obilaznice koje je upućeno Vladi Federacije BiH otkriva niz zanimljivih detalja u ovome procesu. Jedan od zanimljivijih dijelova izvješća odnosi se na proces eksproprijacije zemljišta na potezu Jošanica - Butila, piše Večernji list BiH. Prema podacima iz dokumenta koji nam je dostavljen, do 30. lipnja prošle godine ukupno isplaćene naknade bivšim vlasnicima zemljišta iznosile su 8,84 milijuna maraka. Ali zemljišta nisu otkupljena po istim cijenama. Dapače, razlike su ogromne.

Drastične razlike

- U početku procesa ekproprijacije naknade za izuzimanje zemljišta kretale su se u rasponu 18 - 20 KM/m². Stupanjem na snagu novog Zakona o eksproprijaciji, isplaćene naknade po sudskim rješenjima dostigle su visinu do 50 KM/m², a u 2010. godini 115 KM/m² - navodi se u izvješću koje će razmatrati Vlada FBiH. Inače, za eksproprijaciju zemljišta na trasi Sarajevske obilaznice osigurana su ukupno 40,22 milijuna maraka. Iz entitetskog proračuna osigurano je 20 milijuna maraka, a ostatak iz programa utroška sredstava ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste u Federaciji u 2009. godini. Ne samo da je potrošen cjelokupan iznos, nego su morali biti osigurani još milijuni maraka za nagodbe o eksproprijaciji nelegalnih nekretnina. Čak 5,28 milijuna maraka osigurano je za ovu namjenu, i to iz federalnog proračuna. Zanimljivo je kako je u ovome projektu još 1,69 milijuna maraka pod stavkom “neizmirene obveze”. Odvjetnicima još uvijek nije plaćeno 68.000 maraka za arbitražne postupke, a i u ovom slučaju Strabag AG tužio je državu i donesena je konačna i obvezujuća presuda po kojoj ovoj tvrtki treba platiti 366.757 maraka. Strabag je ranije naplatio milijune maraka zbog toga što su bh. institucije kršile ugovore koje su imale sa spomenutom tvrtkom.

Zbog toga su podizane optužnice protiv nekolicine dužnosnika s državne razine, a hoće li isti scenarij biti i na federalnoj razini, ostaje vidjeti.

Potencijalni troškovi

Pod stavkom “potencijalni troškovi” krije se iznos od još 1,17 milijuna maraka. Prema tablici u dokumentu, ukupni troškovi odvjetničkog tima u arbitražnom postupku mogli bi biti 540.000 maraka te je ostavljena mogućnosti pokretanja nove arbitraže, što bi moglo koštati nešto više od 400 tisuća maraka. Na sve ovo se uračunava PDV od skoro 200.000 KM koji neće biti vraćen.

- JP Ceste FBiH u suradnji s timom odvjetnika poduzimat će sve potrebne aktivnosti u skladu s pravilima arbitraže i vremenskim rasporedom postupka, vezano uz arbitražu pred Arbitražnim sudu u Parizu koji je pokrenuo Osijek-koteks d. d. Osijek protiv JP Ceste FBiH po osnovi sporova u vezi ugovora za izvođenje radova na LOT-u 2 Butila - Briješće - Stup.

Potrebno je da Vlada Federacije BiH donese odluku za osiguranje sredstava za podmirenja trenutačno pristiglih i procijenjenih potencijalnih obveza vezano uz Sarajevsku obilaznicu u iznosu oko 2,874.000 KM - stoji na kraju izvješća koje je potpisao direktor Ljubo Pravdić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.