Deklaracija iz Dubrovnika

Zemlje naše regije podupiru suradnju

10.07.2017.
u 09:00

Regionalna stabilnost jugoistočne Europe pod stalnim je pritiskom jer se krizna žarišta smjenjuju jedno za drugim, i to već godinama, piše Večernji list BiH. Status Kosova, neuređeni odnosi u BiH, politička kriza u Makedoniji, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, migrantska kriza, a sada i eskalacija graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, zorno svjedoče o izazovima stabilnosti jugoistoka Europe, a samim tim i cijelog kontinenta.

Zato i regionalne inicijative za suradnju, stalni susreti čelnika država regije i demonstriranje zajedničkih stavova u ovom dijelu Europe vjerojatno imaju veći značaj nego što je to slučaj u nekim drugim regijama. Snažan poticaj takvoj suradnji je i Deklaracija iz Dubrovnika, gdje je održan summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Predsjednici država regije ponovno su podcrtali zajedničku europsku budućnost jer se projekt Europske unije ispostavio kao “najuspješnije i najučinkovitije jamstvo mira, stabilnosti i napretka u povijesti europskog kontinenta”.

Dio europske zajednice

Na putu u EU konkretnu pomoć zemlje kandidati i potencijalni kandidati očekuju od susjeda koji su već postali dio te zajednice.
- Očuvanje zamaha proširenja i stalna opredijeljenost za reforme nužni su za vjerodostojnost politike proširenja, temeljene na striktnim, ali pravičnim uvjetima, uključujući regionalnu suradnju, dobrosusjedske odnose i načelo vlastite zasluge, navedeno je u Deklaraciji.

Centar za sigurnosnu suradnju

Ono što su i lideri zemalja jugoistočne Europe prepoznali kao istinski izazov za cijeli ovaj prostor je očuvanje sigurnosne situacije stabilnom. Zato su najavili produbljivanje suradnje u sprečavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, radikalizacije, kao i svih oblika organiziranog kriminala. Određene platforme za suradnju u ovoj oblasti već postoje, kao što je Centar za sigurnosnu suradnju.
- Odlučni smo naše napore usmjeriti prema gradnji održive mreže za suradnju i dijeljenje informacija kako bismo se učinkovito oduprli prijetnjama terorizma i radikalizacije u regiji, ističe se također u Deklaraciji.
U tom kontekstu je i suočavanje s izazovima neregularnih migracija. Potreban je zajednički pristup, temeljen na suradnji i dijalogu, kako bi se odgovorilo na izazove migracija.
U jugoistočnoj Europi postoji suglasnost o tomu kako prvenstveno treba rješavati uzroke migrantske krize, a oni su u zemljama ih kojih migranti u najvećem broju dolaze. Ono što će svakako značajno pomoći razvoju i stabilnosti regije je ekonomska suradnja i jačanje zajedničkog tržišta, posebno energenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije