ANALIZE OTKRILE

Zemlja puna teških metala čak 15 puta više od dopuštenog

'municija'
''
12.11.2013.
u 09:15

Izvješće o zagađenju s analizom naći će se i pred Parlamentom

Analiza tla koju je izvršio Institut za javno zdravstvo Banja Luka na lokacijama u Glamoču gdje se provode operacije uklanjanja viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, pokazala je povišeno prisustvo teških metala, ali ne i kontaminaciju koja bi bila opasna za ljude, biljni i životinjski svijet.

Zagađenje u Glamoču

Tako se barem tvrdi u konačnom izvješću o zagađenju tla sa spomenutom analizom banjolučkog instituta koje će se naći i pred Parlamentom BiH, čiji su članovi u više navrata problematizirali pitanje zagađenja tla u Glamoču, gdje se nalazi najveći vojni poligon OS BiH, ali i mjesto gdje se uništavaju viškovi streljiva i MES-a. Za Ministarstvo obrane BiH nema nikakve dvojbe da i analiza o zagađenju tla samo potvrđuje njihove ranije tvrdnje da zdravlje stanovnika Glamoča nije ugroženo zbog aktivnosti na vojnom poligonu i lokacijama za uništavanje viškova streljiva.

- Institut za javno zdravstvo Banja Luka nije dao preporuke za dalje postupanje, što dovodi do zaključka da i pored povećanih vrijednosti prisustva teških metala u odnosu na granične vrijednosti ne postoji potreba za poduzimanjem složenijih sanacijskih mjera te ne postoji opasnost po ljude, biljni i životinjski svijet, zaključuju u Ministarstvu obrane, a njihov stav je podržalo i Vijeće ministara BiH. Ispitivano je prisustvo ukupno 11 teških metala u sadržaju tla, odnosno uzorcima uzetih s lokacija u Glamoču. Za šest metala registrirane su veće vrijednosti od graničnih. Tako su količine kadmija dostigle i 2,74 miligrama po kilogramu, a granična vrijednost je 1 mg/kg. Granična vrijednost olova je 80 mg/kg, a u uzorcima su pronađene količine i do 90,71 mg/kg. Najveća odstupanja od graničnih su u slučaju molidbena, kroma i bakra. Za molibden je granična vrijednost 15 mg/kg, a izmjereno je i do 212,93 mg/kg. U slučaju kroma granične vrijednosti su premašene i više od četiri puta, jer je dopušteno 80, a izmjereno 361,22 mg/kg.

Nema razloga za brigu

Za bakar je granična vrijednost u tlu 65, a izmjereno je u jednom od 10 uzoraka 278,93 mg/kg. Povećano je i prisustvo nikla u uzorcima tla iz Glamoča jer je granična vrijednost 40 mg/kg, dok je u jednom uzorku otkriveno 92,25 mg/kg. Ipak, prema Pravilniku o maksimalnim granicama radioaktivne kontaminacije čovjekove sredine i o obavljanju dekontaminacije, koji je na razini bivše Jugoslavije usvojen još 1987. godine, analizirani uzorci tla ne smatraju se kontaminiranima. Iz državnog ministarstva uvjeravaju kako nema razloga za brigu.

- Iako je zakonska regulativa zemalja iz okruženja vezana uz ispitivanja tla na daleko većoj razini nego u BiH, Ministarstvo obrane je poduzimalo i poduzimat će kontinuirane aktivnosti na remedijaciji tla te uspostaviti monitoring s nadležnim institucijama nad područjima u kojima se provode operacije uništavanja streljiva i MES-a, a u cilju ekološki prihvatljivog načina uništavanja i smanjenja onečišćenja tla teškim metalima, čije je prisustvo prilikom skladištenja, upotrebe i uništavanja neizbježno, tvrde u Ministarstvu obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije