BUDITE OPREZNI!

Željezo u tabletama oštećuje DNA u krvnim žilama

željezo
12.02.2016.
u 16:25

Tablete često sadrže željezo koje može oštetiti DNA u krvnim žilama i to za manje od 10 minuta.

Britanski stručnjaci u svojim studijama upozoracaju kako su doze ovog minerala koji je zadužem za prijenos kisika u tijelu  previsoke i štetne.  Tvrde kako u jednoj tableti bude i do deset puta veća količina od potrebne.

Žene ponajčešće pate od manjka željeza u krvi pa tako najčešće piju nadomjestke u obliku tableta ili sirupa. Zbog nedostatka ovog minerala stanice u tijelu ne dobivaju dovoljno kisika, a neki od simptoma su umor, opadanje kose, manjak koncentracije, ubrzan rad srca, itd.

Dr. Claire Shovlin, glavna autorica ovog istraživanja provedenog na Nacionalnom institutu za srce i pluća u Londonu, kazala je kako muškarci prosječno trebaju 8,7 mg dnevno, a žene koje imaju menstruaciju oko 14,8 mg. To se, napominje, vrlo lako može dobiti kroz hranu. Primjerice, 100g bifteka ima 3 mg željeza, dok jednaka težina špinata sadrži 2,7 mg, prenosi 24sata.hr

Međutim, ljud koji imaju anemiju (nedostatak željeza) moraju uzimati veće doze, ali nikako ne na svoju ruku već u dogovoru s liječnikom s kojim se dogovara visina dnevne doze i vremenski period u kojem piju. Jače doze se ne smiju uzimati konstantno već je potrebno raditi pauzu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?