Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Želimo da dio Jonsko-jadranskog plinovoda ide kroz Neumski zaljev

Izrazili smo interes da primarni vod ide preko BiH, barem kroz Neumski zaljev, jer mislimo da bi to našu zemlju učinilo jakim partnerom u ovom projektu. Svoj zahtjev smo izrazili i ranije, to uvažene kolege ministri znaju i osjećamo da ima razumijevanja za taj bh. zahtjev", rekao je Šarović
26. kolovoza 2016. u 18:31 0 komentara 154 prikaza
Mirko Šarović

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sudjelovao je u raspravi “Prednosti regionalne energetske suradnje“, koji je održan u sklopu Dubrovnik foruma 2016.

U ime BiH istaknuo je želju da dio Jonsko-jadranskog plinovoda ide kroz Neumski zaljev, te je ukazao na potrebu pokretanja regionalnih projekata u obasti hidro potencijala koji je nedovoljno iskorišten, javlja Anadolija.

"Dubrovnik forum ovoga puta je bogatiji nego ranije s mnogo više inicijativa. Osnovna današnja tema bila je energetika, a o njoj nisu raspravljali samo ministri, nego su tu bili i predstavnici važnih kompanija iz oblasti energije, plina i nafte. Dominirale su teme regionalnog povezivanja naftovodom i plinovodom iz izvorišta u Azerbejdžanu do naše regije. To su projetki TAP, odnosno IAP i BiH je izrazila svoj interes i privrženost regionalnim projektima i povezivanju, jer želi da imati više izvora opskrbe i nafte i plina, kako bi se osigurala sigurnost opskrbe i benifiti za potrošače kada je u pitanju cijena tih energenata. Izrazili smo interes da primarni vod ide preko BiH, barem kroz Neumski zaljev, jer mislimo da bi to našu zemlju učinilo jakim partnerom u ovom projektu. Svoj zahtjev smo izrazili i ranije, to uvažene kolege ministri znaju i osjećamo da ima razumijevanja za taj bh. zahtjev. Jako je važno kakav stav ima Hrvatska, jer IAP najvećim dijelom prolazi kroz njezin teritorij. Strateški je važno za BiH da bude u jednom dijelu priključena na tranzitni plinovod i optimist sam po tom pitanju", rekao je Mirko Šarović.

Naveo je da su ”ovo ozbiljni projekti i vjerojatno će se utrošiti mjeseci i godine dok oni zažive”.

”Za realizaciju je potrebno mnogo novca i mnogo partnera zemalja, ali i tvrtki koje će sve to isfinancirati. Svi smo nestrpljivi, voljeli bismo da to bude što prije. No, mislim da ide u pozitivnom pravcu. Podršku imamo iz različitih izvora, u prvom redu od Europske unije“, istaknuo je Šarović.

Od ostalih projekata Šarović je istaknuo da kad je u pitanju električna energija BiH nema problema s opskrbom te da je lider u regiji u izvozu tog energenta, ali da postoje neiskorišteni potencijali.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.