Završni predizborni skup Domoljubne koalicije i HDZ-a u Mostaru

Želimo da cijeli hrvatski narod zajedno bude u EU

ghjlhjl
30.10.2015.
u 06:15

PARTNERSTVO Očekuje se snažnija suradnja političkog Zagreba i Mostara

Predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je jučer na završnom predizbornom skupu Domoljubne koalicije u Mostaru kako će nova hrvatska Vlada snažno poduprijeti da se BiH priključi Europskoj uniji kako bi svi Hrvati zajedno živjeli u Uniji.
“Mi smo zainteresirani da BiH, što je prije moguće, uđe u EU jer želimo da cijeli hrvatski narod bude u EU. Svi procesi koji se budu događali u BiH, imat će potporu punom snagom, energijom i emocijama od Republike Hrvatske”, rekao je Karamarko novinarima.

Jedan narod

Upitan kako će se službeni Zagreb postaviti prema zahtjevima Hrvata u BiH, Karamarko je istaknuo da se mora osigurati jednakopravna pozicija Hrvata prema druga dva naroda. “Smatramo da je hrvatski narod jedan narod koji ima dvije domovine. BiH je naša domovina koju ja volim kao što volim Republiku Hrvatsku. Ne možemo se miriti sa situacijom u kojoj je hrvatski narod u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva naroda. Svim političkim, demokratskim i diplomatskim metodama pobrinut ćemo se da se to stanje što prije promijeni. Dakle, BiH je naša domovina, za nju se borimo, za njezin integritet, ali uz ravnopravnost hrvatskoga naroda u cijelosti”, dodao je Karamarko. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedatelj Predsjedništva BiH, izrazio je očekivanje da će HDZ-ova Domoljubna koalicija pobijediti na izborima i tako pomoći BiH i Hrvatima.

Tri zastupnika

“Siguran sam da će naša tri zastupnika, nažalost, samo tri, jer tako kažu zakoni u RH, biti dio Sabora Republike Hrvatske i da ćemo imati premijera Karamarka koji će zajedno s nama realizirati sve ove projekte koji će osigurati europsku budućnost BiH i apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda u europski uspješnoj BiH”, istaknuo je Čović. Nositelj liste za 11. izbornu jedinicu Božo Ljubić ocijenio je predstojeće izbore povijesno važnim. “Ovi izbori za Hrvatski sabor za hrvatski narod u BiH i izvan Hrvatske imaju povijesni značaj iz tri razloga. Najprije, hrvatski narod u BiH je postigao strateško političko zajedništvo u okviru Hrvatskog narodnog sabora i danas nitko ne može reći da Hrvati ne znaju što hoće i da su razjedinjeni. Pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Hrvatske, koja dolazi iz istog ideološkog okruženja kao što je i naš, te što je najvažnije izvjesnom pobjedom Domoljubne koalicije, s HDZ-om na čelu i predsjednikom Karamarkom, stječu se uvjeti da se Hrvatska snažnije angažira na ravnopravnosti Hrvata u BiH i uopće pomoći BiH na euroatlantskome putu”, rekao je Ljubić. Izaslanstvo je jučer posjetilo Široki Brijeg i Mostar, bolnicu, Sveučilište, Vladu i središnjicu HDZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?