Rekonstrukcija nasipa

Želi se zaštititi Posavina od mogućih poplava

30.11.2015.
u 06:30

Završen je projekt rekonstrukcije na rijeci Savi u Domaljevcu u dužini od 2702 m, a njegova ukupna vrijednost je 420.000 KM

Posljednje ovogodišnje dane Posavska županija koristi kako bi što više uradila na svojem najvažnijem prioritetu - rekonstrukciji savskih obrambenih nasipa, ali i prvoj crti obrane od nabujalih i ćudljivih rijeka Save i Bosne - ljetnim nasipima, piše Večernji list BiH.

Nekoliko je projekata koji su ili završeni ili, pak, u tijeku. Završen je projekt rekonstrukcije dijela ljetnog nasipa na rijeci Savi u Domaljevcu u dužini od 2702 metra, koji je vrijedan ukupno 420.000 KM. Predstavnici investitora (UNDP - Program Ujedinjenih naroda za razvoj i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Posavske županije), izvođača radova (Bosman d.o.o. Sarajevo ) i nadzornog tijela (INK Constructor Banja Luka) obišli su objekt, izvršili tehnički prijem rekonstruiranog dijela ljetnog nasipa i potpisali investicijsko-tehničku dokumentaciju.

Završiti projekt iduće godine

- Završen je značajan posao na više od polovine nasipa. Na toj dužini nasip je podignut na razinu dvadesetogodišnjih voda.

Vlada Posavske županije je, uz pomoč UNDP-a, sudjelovala s 20 posto sredstava u investiciji, a ostalih 80 posto osigurao je UNDP. Nadamo da će UNDP ponovno sudjelovat u investiciji kako bismo završili još preostala dva kilometra ovog nasipa, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Posavske županije Mato Brkić. Predstavnik izvođača radova tvrtke iz Sarajeva Bosman d.o.o. Sunija Jahić s gledišta struke smatra kako bi zaštita imala smisla u konačnici, i bez neželjenih posljedica, odnosno poplava, ovaj projekt se mora završiti .

- Nadam se kako će lokalna zajednica s Posavskom županijom i ostalim investitorima koji su dosad radili naći rješenje da se iduće godine završi ovaj projekt do kraja, izjavio je Jahić.

Realizacija projekta

Osim projekta koji je Vlada Posavske županije realizirala s UNDP-om, ona je ove godine uspjela realizirati i projekt s organizacijom CRS vezan uz sanaciju ljetnog nasipa u općini Domaljevac - Šamac.

- Ljetni nasip u Baziku je bio u dužini od osam kilometara i cijeli je podignut na razinu dvadesetogodišnjih voda.

Također, završavamo ljetni nasip u Basutskoj (općina Orašje) koji u cijelosti financira Posavska županija. Među projektima koje su radile Agencija za vodno područje rijeke Save na glavnom obrambenom nasipu je rekonstrukcija glavnog Savskog nasipa u središnjoj Posavini na dionici Tursinovac (oko tri kilometra), zatim rekonstrukcija glavnog obrambenog nasipa u općini Domaljevac - Šamac na lokaciji Pauk (trenutačno se odvija ovaj projekt), i rekonstrukcija savskoga nasipa u Odžačkoj Posavini u dužini od tri kilometra, izjavio je ministar Brkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?