Trilaterala Hrvatska - BiH - Turska

Želi se pomoći BiH i očuvati dobre odnose među narodima

izetbegovic-erdogan-covic
30.04.2016.
u 07:00

Razgovori između Hrvatske, Turske i BiH u idućem razdoblju će se intenzivirati.

Dvije prijateljske zemlje Hrvatska i Turska složne su da trebaju zajednički pomoći BiH na putu njezinog daljnjeg napretka i očuvanja dobrih unutarnjih odnosa među narodima.

Poruke su ovo sastanaka koji su proteklih dana održavani u Zagrebu tijekom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.

Razgovori Turske i RH o BiH

U razgovorima između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i turskog predsjednika bilo je posebno riječi o BiH. - Hrvatska i Turska posebno dijele odgovornost za budućnost BiH. Turska je tu uvijek igrala konstruktivnu ulogu i vjerujemo u daljnju suradnju s Turskom i u trilateralnu suradnju između Hrvatske, BiH i Turske koja će pomoći BiH na putu pune političke emancipacije, nadogradnje Daytonskog sporazuma, pune aktivacije MAP-a, rekla je Grabar-Kitarović. Dogovorena trilateralna suradnja između Hrvatske, BiH i Turske trebala bi imati prvi sastanak uskoro. U idućem razdoblju tri zemlje će se dogovoriti iza točan datum održavanja i konkretne teme. A one bi, kako doznajemo, trebale biti od političkih prilika u BiH i potrebnih promjena zakonodavstva, do gospodarstva i moguće suradnje, izvršenja presude “Sejdić i Finci”, obveza EU... i niza drugih strateških pitanja između ove tri zemlje.

Dogovori oko trilaterale

Trilaterala najvjerojatnije u Istanbulu bit će na razini predsjednika Hrvatske i Turske, te tročlanog Predsjedništva BiH. “Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti snažan trilateralni mehanizam kojim će upravljati isključivo visoki državni dužnosnici. Vjerujemo da će se u tome uspjeti”, poručio je Erdogan u Zagrebu. Turski predsjednik jako dobro poznaje prilike u BiH i tijekom razgovora s dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Zagrebu zanimao se za stanje u zemlji, promjene Izbornog zakona, problem Mostar i sva druga aktualna pitanja. BiH i Turska su posebice tijekom prošle godine učinile puno na produbljenju suradnje na svim poljima. Prije pola godine, kada su se u Turskoj sastali Dragan Čović, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, i turski predsjednik, dogovorno je niz konkretnih poteza. “Izrazili smo potporu BiH na putu integracija s europskim institucijama, kao i na euroatlantskom putu. Turska će i dalje u dobru, ali i zlu biti uz BiH na svim poljima”, poručio je tada Erdogan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?