“odljev mozgova”

Zdravstvu treba liječnika, a najviše anesteziologa, patologa i pedijatara

27.03.2018.
u 13:05

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija samo su neki od uzroka iseljavanja stanovništva, piše Večernji list BiH. Zemlje u koje se najčešće odlazi su Njemačka, Austrija, Slovenija i Švedska.

Stanje u BiH

BiH je svrstana na 131. mjesto među 133 države u kategoriji “odljev mozgova”. Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja, kao što su programeri, inženjeri, općenito visokokvalificirana radna snaga. BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutačno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika. - Iz BiH odlaze mladi liječnici, odlaze hrabri liječnici, upravo oni koji, nakon stjecanja iskustva i prakse u struci, trebaju preuzeti odgovornost za zdravstveni sustav u BiH - upozorio je u razgovoru za Fokus.ba predsjednik Liječničke komore FBiH prim. dr. Harun Drljević. Posebno je naglasio kako bh. zdravstvu kronično nedostaju anesteziolozi, patolozi i pedijatri. Riječ je o tri oblasti medicine u kojima je stanje najalarmantnije. - Slab je odziv i na specijalizacije iz kirurških disciplina, neatraktivne su specijalizacije iz obiteljske medicine, pogotovo u manjim mjestima. Zbog svega toga za pretpostaviti je kako će se u budućnosti pojaviti deficit liječnika i u ovim oblastima - kazao je Drljević. Za 10 do 15 godina, kada bi trebali biti nositelji zdravstvenog sustava u BiH, upozorava Drljević, mladi doktori neće biti tu. - Njihova mladost, energija i kreativnost tada će biti u službi zdravstvenih sustava drugih zemalja. Nama ostaju vremešne generacije liječnika u zdravstvenom sustavu koje vjerojatno neće moći u budućnosti adekvatno preuzeti evidentne rastuće potrebe u zdravstvenoj skrbi stanovništva. Stanovništvo BiH demografski evidentno stari, a stariji stanovnici, što je sasvim normalno, češće obolijevaju od različitih patologija vezanih uz stariju životnu dob - kronična oboljenja, maligna oboljenja, degenerativna oboljenja… - naglasio je Drljević.

Razlozi odlaska

Mnogobrojni su razlozi odlaska liječnika - nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanje i stručnog napredovanja, preopterećenost, česti i emotivno obojeni, uglavnom neosnovani medijski napadi na liječnike i njihov rad. Tu su i senzacionalistički vođeni sudski sporovi i uglavnom neosnovane tužbe protiv liječnika koji vrijeđaju dostojanstvo doktora medicine i unose nemir te paniku u liječnički korpus. Neadekvatni su uvjeti rada, zdravstvene ustanove su nedovoljno opremljene, ne postoji minimum uvjeta za prakticiranje koje neće ugroziti stanje zdravlja pacijenta i prouzročiti liječničku pogrešku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?