mostar

Zdravstveno vijeće HNŽ: Bez odlaganja omogućiti pružanje zdravstvenih usluga

zdravstvo
30.03.2021.
u 18:43

S obzirom na trenutnu situaciju u kojoj je evidentno uskraćivanje Ustavom i zakonom zajamčenih prava na zdravstvenu zaštitu, Zdravstveno vijeće HNŽ-a održalo je sjednicu o temi smanjenja obujma zdravstvenih usluga u vrijeme pandemije te njihovo dodatno ugrožavanje štrajkom djelatnika u zdravstvu.

Zdravstveno vijeće će, kako je navedeno, uputiti preporuke Zavodu zdravstvenog osiguranja da iznađe mogućnost osiguranja pružanja neophodnih zdravstvenih usluga u ustanovama koje nisu u štrajku te da na prihvatljiv, jasan i nedvojben način upozna pacijente o načinu ostvarivanja prava na refundiranje sredstava za pružene zdravstvene usluge koje su pacijenti plaćali zbog nemogućnosti da ih obave u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Zdravstveno vijeće razmatralo je mogućnosti zaključivanja ugovora i s privatnim zdravstvenim ustanovama koje u potpunosti ispunjavaju uvjete opreme, prostora i kadra i imaju važeće rješenje ministarstva za obavljanje zdravstvene  djelatnosti, vodeći računa o činjenici "da smo svi putem poreza izdvajali za javno zdravstvo (kapitalne investicije, zgrada, oprema i dr.) te da je prioritet financijski održiv, stabilan i kvalitetan javno zdravstveni sustav".

Vođeni temeljnim načelom da porezni obveznici žele dobiti najbolju vrijednost za uložena javna sredstva, Zdravstveno vijeće smatra da treba biti oprezan u segmentu omogućavanja ugovaranja zdravstvenih usluga s privatnim sektorom, jer bi urušavanje javnog zdravstvenog sektora imalo nesagledive posljedice.

Preporuka Zdravstvenog vijeća upućena menadžmentu zdravstvenih ustanova i ZZO HNŽ je da se bez odlaganja omogući pružanje svih potrebnih zdravstvenih usluga i da se nijednim postupkom ne smiju ugroziti  prava koja su pacijentima zajamčena, osim u slučajevima kada je ograničavanje pružanja usluga nužno s ciljem smanjenja rizika od obolijevanja od covid-19 i kada je isto odluka mjerodavnih kriznih stožera.

Pozvali su sindikate u zdravstvu da ne koriste novonastalu situaciju u smislu pritiska na ispunjenje njihovih zahtjeva, već naprotiv da svojim  odgovornim pristupom pokažu zrelost u borbi za ostvarivanjem radničkih prava, uvažavajući  tešku epidemiološku i gospodarsku situaciju.

Zdravstveno vijeće pozvalo je i drugu partnersku stranu – Vladu HNŽ da uloži maksimalne napore kako bi se poboljšao materijalni status djelatnika u zdravstvu, a da se pri tome sačuva financijska održivost ne samo zdravstvenih ustanova, nego i financijska stabilnost svih  javnih prihoda, objavili su iz Vlade HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?