Završeni pregovori u HNŽ-u

Zdravstvenim djelatnicima plaće rastu za 25 posto od 1. kolovoza

27.06.2018.
u 08:00

Predsjednik pregovaračkog tima Neovisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Josip Masatović i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica jučer su potpisali prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Okončan proces

Nakon višemjesečnih pregovora tako je okončan proces dogovora oko novog kolektivnog ugovora za zdravstvene djelatnike, a kako su nam rekli naši sugovornici, vrijedit će idućih godinu dana. - Dogovor je rast koeficijenta za 0,2 i satnica od 2,3 KM. U prijevodu, to znači da će svim zdravstvenim djelatnicima plaća porasti za oko 25 posto. Obje strane su zadovoljne postignutim dogovorom i očekujemo da će dokument biti usvojen na jednoj od idućih sjednica Vlade HNŽ-a - rekli su nam jučer naši sugovornici.

Stupanje na snagu

Očekuje se kako će sve procedure biti završene do 1. kolovoza te kako će novi kolektivni ugovor od ovog datuma stupiti na snagu. - Nakon što ga Vlada usvoji, ugovor treba biti objavljen u Službenim novinama. Možda će procedure biti završene i prije 1. kolovoza, ali realno je očekivati da on tada stupi na snagu i da zdravstveni djelatnici prvu uvećanu plaću dobiju u rujnu ove godine - zaključili su naši sugovornici. Većina zdravstvenih djelatnika je zadovoljna postignutim rješenjem. Malo tko može naći razloga da se protivi povećanju plaće od 25 posto, pa čak i ako se uzme u obzir činjenica da plaće u zdravstvu nisu rasle posljednjih 10 godina. Što će biti iduće godine, ostaje vidjeti. Zdravstveni djelatnici i županijska Vlada u Mostaru za godinu dana ponovno će pregovarati o novom kolektivnom ugovoru. Može li se očekivati povećanje plaća, i tada ovisi o stanju u županijskom proračunu i uspješnosti mjera štednje koje moraju početi provoditi sve zdravstvene institucije na području HNŽ-a ove i iduće godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?