dermatolog otkriva

Zdravstveni problemi koje liječnici mogu uočiti samo pogledom na kožu

pregled kod doktora
shutterstock
18.03.2024.
u 07:32

Određena zdravstvena stanja liječnik može otkriti samo jednim pogledom na kožu. Naime njene tekstura i boja mogu signalizirati veće stvari koje se događaju u tijelu. Evo na što treba obratiti pozornost.

Jeste li se ikada zapitali što dermatolog može utvrditi o vašem zdravlju samo pregledom kože? Simptomi kao što su promjene u teksturi ili promjena boje ponekad mogu biti povezani s ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

'Tekstura je izdajnički znak dobrog ili lošeg zdravlja kože, a on također može slati signale o vašem cjelokupnom zdravlju', kaže dr. Jeremy Brauer, certificirani dermatolog i dermatološki kirurg sa sjedištem u New Yorku, piše Tportal.hr

Postoje određeni znakovi i promjene na koje treba pripaziti, no važno je i napomenuti da ako naiđete na bilo kakav razlog za zabrinutost, važno je posjetiti dermatologa, a ne baciti se na samodijagnosticiranje.

Debljina kože - zadebljana ili natečena koža može biti znak dijabetesa. Obično se pojavljuje na prstima, rukama i stopalima, a također je uobičajeno da ta područja imaju smanjenu bol i osjet. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, to se naziva digitalna skleroza i uzrokuje je visoka razina šećera u krvi.

Otvorene ranice - sporo zacjeljivanje rana i česte infekcije također mogu biti znak dijabetesa, istaknuo je dr. Ariel Ostad, estetski kirurg. Razlog tome su dulje upalne faze rana kod osoba s dijabetesom, što, između ostalog, odgađa zacjeljivanje i povećava mogućnost razvoja kroničnih rana.

Općenito, rane potpuno zacijele za četiri do šest tjedana, a sve dulje smatra se kroničnom ranom. Ako nakon nekoliko tjedana nema promjena na rani, ili ako je bolna ili utrnuta, trebate potražiti liječničku pomoć.

Promjena boje - može se pojaviti u različitim bojama (crvena, smeđa, bijela…). 'Naprimjer, crvenilo može značiti upalu, smeđa može biti povezana s promjenama pigmentacije poput oštećenja od sunca, a plavičasta diskoloracija može upućivati na vaskularni problem', istaknuo je Brauer.

Promjena boje ili tamnjenja kože na određenim dijelovima tijela - stanje koje se zove Acanthosis nigricans često se vidi na kožnim naborima, uključujući vrat i pazuhe, i može biti znak dijabetesa, rekao je dr. David Kim, certificirani dermatolog na Idriss Dermatology u New Yorku. Još jedan znak dijabetesa je dijabetička dermopatija - u obliku definiranih smeđih mrlja po cijeloj potkoljenici.

Rijetko stanje zvano Necrobiosis lipoidica dolazi u obliku nepravilnih ružičastih i žutih plakova na potkoljenicama, rekao je Brauer. Iako je to obično povezano s dijabetesom, također može biti znak bolesti štitnjače i upalnih bolesti, kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis i sarkoidoza.

Nepravilni madeži - neke vrste smeđih mrlja i madeža mogu biti znak raka kože, zbog čega su neophodne redovite kontrole kože.

'Sve novo, promjenjivo ili neobično vrijedno je spomena ili dolaska na pregled', rekao je Brauer. 'Pitat ću pacijente jesu li primijetili promjene u veličini, obliku ili boji postojećih madeža/mrlja. Loše zacjeljivanje ili postojanost kraste ili rane također može biti pokazatelj raka kože i ne smije se zanemariti. Ali u početnoj fazi zacjeljivanja krvarenje ili kraste su normalni.'

'Trebali biste obaviti pregled kože kod kuće jednom mjesečno. Važno je provjeriti kožu od kose i vlasišta do nožnih prstiju i sprijeda prema natrag. Ako vidite neobične izbočine, kraste ili promjene veličine, oblika ili boje, trebali biste posjetiti dermatologa', savjetuje Brauer.

Crvenilo - ono može biti znak rozaceje, upalnog stanja kože ili iritacije određenim kozmetičkim proizvodom. 'Može predstavljati i alergijsku reakciju, ali sve ovisi o obrascu i rasporedu crvenila. Može biti i posljedica upale ili širenja krvnih žila', kaže Kim.

Intenzitet crvenila, raspodjela i uzorak - bilo da je lokalizirano ili široko rasprostranjeno - i prisutnost drugih simptoma (npr. svrbež, peckanje ili suhoća) prve su stvari koje provjerava Brauer.

Kada male krvne žile puknu ispod kože, možete primijetiti ravne, oštre točkice (od crvene do ljubičaste) koje podsjećaju na osip. Ako im se boja ne mijenja kada ih pritisnete, mogu biti simptom dvaju poremećaja: petehije (za mrlje manje od 4 milimetra) ili purpure (za mrlje veće od 4 milimetra). To može biti znak nedostatka vitamina K ili vitamina C, prema Braueru, ali je također povezano s ozbiljnijim problemima poput infekcija i srčanih oboljenja.

Crvena i ljuskava koža može biti znak karcinoma skvamoznih stanica, česte vrste raka kože, rekao je Kim. Te mrlje mogu čak dobiti kraste ili krvariti.

A crveni osip po obrazima, koji se naziva leptirasti osip, tipičan je znak autoimune upalne bolesti lupus, rekao je Ostad, estetski kirurg.

Promjene kose i vlasišta - liječnici mogu lako utvrditi imate li problema s gubitkom kose ili nedostatkom vitamina. Kim tako kod pacijenata prvo provjerava gustoću i snagu kose.

'Uobičajeni uzroci gubitka kose uključuju genetiku (kao kod androgene alopecije), ozljedu ili traumu (kao kod telogenog efluvija), bolesti štitnjače ili drugu autoimunu bolest (kao kod alopecije areate)', rekao je Brauer. Drugi uzrok je nedostatak željeza.

Brauer također napominje da se promjene kose i vlasišta mogu povezati s nedostatkom vitamina: difuzni gubitak kose često znači manjak vitamina D i željeza, a hiperpigmentacije vidljive na rukama i stopalima mogu biti znak nedostatka vitamina B12 ili folata, što može uzrokovati gubitak kose. Svrbež vlasišta s ljuskicama u kosi i masne žute/ružičaste mrlje s ljuskicama između obrva te oko nosa i usta mogu biti znak seboroičnog dermatitisa, često uzrokovanog nedostatkom vitamina B. Sveukupne promjene na kosi i noktima mogu biti znak različitih nedostataka vitamina B i C, bakra, željeza i drugih.

A liječnici mogu jednim pogledom uočiti još nekoliko stvari. Kao što je, naprimjer, strana na kojoj najčešće spavate. Da, liječnik može vidjeti spavate li na boku samo pogledom na vašu kožu. 'Asimetrija lica je normalna, ali može se pogoršati ako pacijenti spavaju na boku. Strana na kojoj spavate obično je ravnija', kaže Kim.

Osim toga, dermatolog može reći škripite li zubima ili zadržavate napetost u zubima ili čeljusti dok spavate, zbog čega lice može izgledati četvrtastije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije