digitalne potvrde

Zdravstvene ustanove u USŽ-u izdaju COVID putovnice

16.09.2021.
u 20:25

Već 15-ak dana zdravstvene ustanove u Unsko-sanskoj županiji građanima koji su primili obje doze cjepiva protiv koronavirusa izdaju digitalne potvrde o cijepljenju koje je izradio Zavod zdravstvenog osiguranja, a sukladno odluci Vlade, piše Večernji list BiH

Odgovarajuću aplikaciju moguće je koristiti zahvaljujući zdravstvenom informacijskom sustavu koji je izradila tvrtka Medit. No, pojedini građani nisu mogli do svojih COVID putovnica. Istraživali smo u čemu je problem?

QR kod i proces

Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanske županije u mogućnosti su posredstvom aplikacije preuzimati potvrde o cijepljenju u digitalnoj formi. QR kod na potvrdi omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno ga je skenirati kamerom mobilnoga telefona kako bi se prikazao online link za provjeru navedenoga dokumenta. Skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje obavlja se uvid u online potvrdu o imunizaciji. Već unatrag 15-ak dana svi građani koji su cijepljeni u bazi su podataka jer su svi podaci generirani i putem aplikacije mogu skinuti svoj QR kod. - Činjenica je da Europska unija još uvijek ne priznaje QR kodove izdane u Bosni i Hercegovini, no, oni ih očitavaju. Dobili smo informaciju kako predstoji priznavanje. Tu je bilo riječi o protivljenju Republike Srpske koja nije htjela pristupiti zajedničkom programu kako bi to išlo na razini cijele države - kaže Muris Halkić, ministar zdravstva USŽ-a. Potvrdu građani mogu dobiti samo ako su zdravstveni djelatnici u ordinaciji ili na punktu cijepljenja podatke unijeli u sustav.

Različito po općinama

Kako smo doznali, različito je stanje u domovima zdravlja. U bihaćkom Domu zdravlja COVID putovnice, kako kaže ravnatelj, izdaju besplatno, međutim, još uvijek nisu uneseni svi cijepljeni u bazu. Pacijenti cijepljeni prvom dozom izvan granica BiH s dokazom o tome drugu dozu, kako doznajemo, mogu dobiti u domovima zdravlja. Nakon toga bit će uneseni u bazu podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanske županije i dobit će svoj QR kod.

Slična je situacija i u ostalim općinama. Tako građani koji još nisu u bazi podataka trebaju po potvrde otići u domove zdravlja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?