SARAJEVO

Zbog zagađenja proglašena epizoda "Pripravnost"

zagađenje zraka
25.01.2016.
u 16:17

Zbog prisustva magle, pojave temperaturne inverzije sa slabim vjetrom, te prekoračenja dozvoljenih vrijednosti koncentracije čestičnih tvari u zraku PM10 proglašena je epizoda "Pripravnost" u Županiji Sarajevo, prenosi Prvi.tv

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Županije  Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog stožera, naime, donio je danas naredbu o proglašenju prve epizode – "Pripravnost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Županiji Sarajevo, zbog prisustva magle, pojave temperaturne inverzije sa slabim vjetrom, te prekoračenja dozvoljenih vrijednosti koncentracije čestičnih tvari u zraku PM10, kao i najave stabilizacije vremenskih prilika.

Mjere koje se poduzimaju u okviru epizode «Pripravnost» obuhvaćaju: upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, apele vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila, zabranu kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3 – pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih poduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci), te upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Županije. 

Također, mjere sadrže intenziviranje aktivnosti KJKP «Rad» i «Park» Sarajevo, kao i drugih operatora na čišćenju prometnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM10, poziv stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, poziv pravnim licima, vlasnicima ili korisnicima kotlovnica ili ložišta da poduzmu sve potrebne, tehnički izvodive mjere kako bi se smanjile emisije u zrak, uključujući i čišćenje dimovodnih instalacija, a po potrebi odgoditi izvođenje svih operacija koje bi mogle pogoršati kvalitet zraka.

Mjere sadrže i zabranu prometa za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tone, na potezu Otoka - Baščaršija u oba smjera, izuzev u razdoblju od 10-15 sati i 00-06 sati. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza javnih komunalnih poduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme zabrane prometa postaviti znakove zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području, kao i upozorenje da sva postrojenja za sagorijevanje preko jedan MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje, smanje produkciju toplotne energije za minimalno 20 stupnjeva..

Cilj donošenja naredbe je prevencija daljeg zagađenja zraka i zaštita zdravlja stanovnika Županije Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?