Alarmantno

Zbog zagađenja, ni stoka ne smije na ispašu

krave
08.04.2016.
u 09:00

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo izvršio je petogodišnju kontrolu ostataka teških metala i pesticida u biljnom materijalu i mlijeku na području općine Zenica. U razdoblju od 2011. do 2015. godine ispitano je 49 kultura uzgajanih i samoniklih biljaka i svježeg kravljeg mlijeka s 12 lokacija na području općine Zenica. Najveći broj ispitanih uzoraka odnosi se na svježe sirovo kravlje mlijeko, krumpir, mrkvu i koprivu (40-60 uzoraka), zatim jabuku, kukuruz, peršin, rajčicu i blitvu (20- 30 uzoraka) i 15 ostalih uzoraka. Ispitana su 672 uzorka, pri čemu je u svakom od njih testirano 11 kemijskih elemenata i 57 pesticida.

U najvećem broju uzoraka ostaci pesticida nisu detektirani, a u onima u kojima su pronađeni, vrijednosti su ispod maksimalno dopuštenih količina (MDK). Neki od rezultata za ostatke teških metala su iznad propisanih MDK vrijednosti. U petogodišnjoj kontroli u 21 uzorku su prekoračene MDK vrijednosti za olovo, kadmij i arsen, što je oko četiri posto u odnosu na ukupan broj uzoraka. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako su uzorci s lokacija Mutnica i Orahovica najmanje opterećeni teškim metalima, slijede Arnauti, Novo Selo i Šerići, te Stranjani, Brce i Pehare. Najopterećeniji metalima su uzorci s lokacija Janjići, Gradište i Tetovo. U uzorcima koprive s lokacije Tetovo nađene su najveće količine olova i željeza. Također je vidljivo kako u većini poljoprivrednih kultura, bez obzira na lokaciju, nisu zabilježena prekoračenja MDK visokotoksičnim metalima. S gledišta zdravstvene sigurnosti nije preporučljiva konzumacija koprive i drugih samoniklih biljaka, a posebice lisnatog povrća. Lucerka s lokacija Tetovo, Brce i Gradište te Janjići nije preporučljiva za prehranu stoke.

Rezultati kontrole teških metala u biljkama pokazuju kako je potrebno poduzeti mjere za što učinkovitije i brže smanjivanje emisija industrijske prašine, kao i poboljšanje mjera zaštite poljoprivrednog zemljišta i edukacije stanovništva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije