Preporuka poslodavcima u Federaciji BiH uslijed visokih temperatura

Zbog vrućine raniji početak i skraćenje radnog vremena

vrucina
Foto: VL FOTO
22.07.2015.
u 11:30

Meteorolozi 
najavljuju izuzetno vruće vrijeme tijekom cijelog ovog tjedna

Niz ekstremno vrućih dana nastavljen je. Mostar je i jučer bio najtopliji grad u Europi, a u 15 sati temperatura je iznosila 42 stupnja. Uglavnom sunčano, te vrlo vruće vrijeme nastavit će se kroz cijeli tjedan. Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH je, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izazvanih visokim temperaturama zraka, jučer izdalo preporuke poslodavcima u FBiH za vrijeme ekstremnih vrućina. Iz ministarstva preporučuju raniji jutarnji početak radnog vremena, jedan do dva sata prije uobičajenog početka radnog vremena. Eventualno skraćenje broja radnih sati tijekom radnog vremena. Razmatranje mogućnosti preraspoređivanja zaposlenika izloženih nepovoljnim vremenskim prilikama. Prilagođavanje važećih pravila odijevanja zaposlenika trenutnim vremenskim prilikama. Slično priopćenje izdalo je i Ministarstvo zdravstva FBiH.

Oni između ostalog preporučuju da poslodavci djelatnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i izloženi su suncu početak radnog vremena pomaknu na 6 sati ujutro, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, da se poslovi u razdoblju od 12-16 sati prekinu i nastave iza 16 sati, da poslodavci aktivno zaposlenim kroničnim bolesnicima omoguće korištenje godišnjeg odmora u ovom razdoblju, da ustanove koje a radom počinju u 9 sati, radno vrijeme pomaknu na 8 sati, da poslodavci omoguće ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, i ležernije odijevanje na službenim događajima.

“Imamo izuzetno veliki broj poziva i jedva stižemo na sve intervencije. Radimo s dva vozila Hitne medicinske pomoći, a nemamo unutarnji tim što znači da isti liječnici rade vani na intervencijama i unutar prostorija Hitne”, kazala je dr. Katarina Majstorović iz Hitne pomoći Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije