izazovi suvremenog doba

Zbog vršnjačkog nasilja prosvjetari u FBiH na "dodatnim obukama"

skola
12.01.2024.
u 20:32

Cilj edukacija je da prosvjetni djelatnici kod učenika prepoznaju manifestacije koje upućuju na viši stupanj stresa, trauma, izoliranost, problem s integracijom...

Suočeni s izazovima suvremenog doba u smislu sve učestalije pojave cyberbullyinga, odnosno vršnjačkog nasilja na internetu u osnovnim i srednjim školama, od kojih je najzastupljenije socijalno i seksualno nasilje, nastavnici i učitelji u gotovo svim školama na području Federacije BiH prolaze dodatne edukacije kako bi kod učenika prepoznali manifestacije koje upućuju na viši stupanj stresa, trauma, izoliranost, problem s integracijom..., piše Večernji list BiH.

Pitanje potreba dodatnih edukacija prosvjetnih djelatnika u navedenom smislu postavio je na jednoj od nedavnih sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Saša Magazinović. Iz resornog ministarstva Srednjobosanske županije istaknuli su kako je usvajanjem pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i stjecanju statusa učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama ove županije Ministarstvo formiralo aktiv koji ima osnovni zadatak izrade programa za stručno usavršavanje nastavnika, točnije jačanje njihovih odgojnih i stručnih kompetencija, osobito kada je u pitanju pristup djeci, zaštita djece i njihovih osnovnih prava.

Predavanja i izazovi

- Također, suočeni s gore navedenim izazovima nastavnici odgojno-obrazovnih ustanova s područja ove županije imali su priliku slušati predavanja o temi "Sigurnost djece u digitalnom okruženju i školska nastava", dok su roditelji kroz jedan interaktivni razgovor problematizirali pitanje odgovornog roditeljstva u digitalnom okruženju - naveli su iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

Dodali su i kako je još 2013. godine Ministarstvo donijelo "protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi" kojim se utvrđuju postupci za uspostavljanje reakcije cijele škole kako bi se djelovalo na sprječavanju, identifikaciji, prijavljivanju i istraživanju u svim oblicima te slučajevima nasilja u obrazovnom sustavu za vrijeme održavanja odgojno-obrazovnog procesa u zgradi škole i njezinoj neposrednoj blizini, kao i za vrijeme održavanja rekreativne nastave, ekskurzija, izleta i sličnih aktivnosti koje organizira škola.

- Nakon nemilih događaja koji svjedoče o porastu nasilja "nad i među" djecom na području BiH, kao i same Srednjobosanske županije, Ministarstvo je prošle godine donijelo i novi protokol koji ponovno naglašava važnost edukacije nastavnog te stručnog osoblja - zaključili su iz ovog ministarstva, dodavši kako kontinuirano povećavaju broj pedagoga, psihologa, kao i edukatora - rehabilitatora. Da u školama imaju stručne osobe kojima je u opisu posla prepoznati, prevenirati i reagirati u slučajevima kada je učenicima potrebna pomoć, naveli su iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije.

Županije i odluke

Kako su objasnili iz resornog ministarstva Zeničko-dobojske županije, u okviru postojećih pedagoško-psiholoških, didaktičko-metodičkih i užih stručnih tema za stručno usavršavanje posljednjih godina konstantno su zastupljene i snažno se obrađuju te prezentiraju i teme koje podrazumijevaju osposobljavanje nastavnika i stručnih suradnika da poduzimaju pedagoške mjere u svim situacijama u kojima primijete kod učenika manifestne oblike ponašanja koji oslikavaju moguću postojanost višeg stupnja stresa, naglašenu izoliranost na nastavi, odmoru ili općenito u školi/obitelji, o načinima uključivanja djece u odjel/školu, o mogućim uzrocima poteškoća koje učenici imaju s tehnikama i metodama učenja, kao i modelima za njihovo prevladavanje, te mnogim drugim oblicima ponašanja koje učenici manifestiraju u školi/obitelji, a koji zahtijevaju dodatno pedagoško uplitanje, intervencije, pomoć.

Pedagoški zavod ZDŽ-a sastavio je plan i program stručnog usavršavanja za pedagoško osoblje koji će se realizirati u idućem razdoblju, a obrađuje, među ostalima, teme "Razvoj životnih vještina djece i mladih", "Prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih", "Partnerstvo škole i obitelji", "Zaštita mentalnog zdravlja učenika, nastavnika, roditelja"… Iz resornog ministarstva Posavske županije obrazložili su da prosvjetni djelatnici sudjeluju na većem broju tematskih radionica te naglašavaju kako škole imaju dobro ustrojene pedagoško-psihološke službe.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije