Sporno cjepivo iz Beograda

Nakon cijepljenja djeca završila u bolnici

cjepivo
18.12.2015.
u 07:00

Tegobe su se očitovale u manjem ili većem opsegu kod sve djece koja su dobila cjepiva DiTe i polio proizvođača Torlak

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je da su se kod 12 učenika devetog razreda, koji su se jučer cijepili protiv defiterije, tetanusa i dječje paralize, javile blage postvakcinalne reakcije, a zbog sigurnosti devetero djece upućeno je na Pedijatrijsku kliniku, priopćeno je iz Instituta, piše Večernji list BiH. Djeca su primila cjepivo proizvođača Torlak iz Beograda, potvrdila je za Večernjak Ljubica Jandrić, načelnica Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut prati stanje

Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske jučer su se, na preporuku nadležnog liječnika, javila djeca u dobi od 14 do 15 godina iz Čelinca koja su nakon cijepljenja osjetila neželjene reakcije. Prema riječima načelnika Klinike za dječje bolesti UKC RS Stojislava Konjevića, tegobe su se očitovale u manjem ili većem opsegu kod sve djece koja su dobila cjepivo DiTe i polio. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske priopćeno je kako su sva djeca detaljno pregledana u prijamnoj pedijatrijskoj ambulanti, te vraćena kući uz preporuke da se u slučaju bilo kakvih tegoba jave u Kliniku za dječje bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

"O svemu navedenom je pravovremeno obaviješten Institut za javno zdravstvo RS – Služba za epidemiologiju, kako telefonskim, tako i pismenim putem. Također, obaviješten je nadležni liječnik u Čelincu koji je uputio djecu na pregled", navedeno je u priopćenju UKC RS. "U Republici Srpskoj godišnje se ovim cjepivom u dobi od 14 godina cijepi oko 10.000 djece i, osim pojedinačnih, blažih oblika postvakcinalnih reakcija, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske do jučer nije bilo prijava većeg broja reakcija nakon cjepiva", priopćeno je iz ove ustanove, te poručuju da će nastaviti pratiti situaciju u vezi s ovim slučajem, i da će građani, ako dođe do promjena, o svemu biti blagovremeno informirani.

Pedijatri odbijaju cijepiti

Podsjetimo, od travnja ove godine u BiH se pojavilo cjepivo proizvođača Torlak Beograd, koje su jučer primila djeca u Čelincu, u domovima zdravlja u cijeloj BiH, ali neki od tih domova zdravlja odbijaju davati ovo cjepivo. Iz ZJZ FBiH kazali su da je to trovalnetno cjepivo korišteno i ranije te je zbog nedostatka 4-valentnog cjepiva na tržištu ponovno uključeno u program imunizacije u BiH. Ovakva situacija zbunila je kako roditelje, tako i pedijatre, uz to roditelji su i uplašeni zbog mogućih posljedica za zdravlje njihove djece, posebno što u nekim ustanovama vrše cijepljenje ovim cjepivom dok u drugima ne. Dok jedan dio pedijatara odbija cijepiti djecu ovim cjepivom, drugim nije jasno zašto neke kolege odbijaju cijepiti djecu. Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ FBiH, ranije je kazao kako je cijepljenje ovim cjepivom stvar odluke ordinirajućeg pedijatra i da je riječ o kvalitetnom, provjerenom i registriranom cjepivu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?