Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog promjene vremena ožujak najopasniji mjesec za zdravlje

U BiH je prijavljeno 57 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđena gripa ili je riječ o posljedicama teških respiratornih infekcija
26. veljače 2019. u 18:00 0 komentara 211 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Od početka sezone gripe u BiH je prijavljeno 57 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A ili je riječ o posljedicama teških respiratornih infekcija, piše Večernji list BiH. U RS-u je zabilježeno 48 smrtnih slučajeva, a u FBiH devet. - Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 48 pacijenata preminulih od posljedica teških respiratornih infekcija - kazala je Nina Rodić Vukmir, šefica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS-a. Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A. Četiri slučaja zabilježena su u SŽ-u, tri u TŽ-u i dva slučaja u HNŽ-u. Smrtni slučajevi registriraju se svake godine, ipak ove godine broj umrlih znatno je iznad prosjeka.

Utjecaj vremena

Temperaturne oscilacije koje se događaju posljednjih dana iscrpljuju organizam, posebno kroničnih bolesnika, ukazuje Edo Selimić, liječnik pulmolog. Upozorava da će dolaskom proljeća iscrpljenost organizma dugom zimom doći još više do izražaja. Naglašava da je ova zima obilježena velikim brojem virusnih infekcija, osobito kod djece. Kaže da se mora živjeti u skladu s vremenom i onim što nam diktira organizam.

- Ako osjetite da vam je loše, nećete džogirati. Ne postoji općenito pravilo za ekstremne promjene vremena, na što se teško prilagoditi. Ide nam proljeće i, nažalost, moram kazati da najviše smrtnih slučajeva imamo u ožujku. Odavno nije bila ovako ekstremno duga zima, zagađenje. Minus je već počeo u studenome. Odavno nisam imao u prosincu i siječnju, osobito kod djece, toliko komplikacija od virusnih infekcija, upala pluća i opstrukcija. Mislim da će biti vrlo ružan ožujak - kazao je za Faktor pulmolog.

Utjecaj prehrane

Na pitanje zašto je ožujak tako specifičan, Selimić je kazao da je to zato što smo tada izašli iz zime i počinje buđenje prirode. Prema njegovim riječima, u takvom prijelazu jako je teško organizmu to razdoblje premostiti jer tada nemate svježeg voća, povrća.

- Kakva je jabuka sada? Što imate u tom voću iz rujna, listopada? Imate čistu celulozu. Kada je riječ o agrumima poput limuna, naranče, nemojmo se zanositi, od njihove 100% mineralno-vitaminske vrijednosti unosimo 15 - 20%. To voće do nas je došlo u hladnjacima, brodovima, hladnjačama, izloženo pesticidima. Sve to jako je loše i tek onda čekate trešnju, jagodu koja će prispjeti, jer i ova jagoda koju ćete dobiti iz staklenika nema veze s jagodom - kazao je Selimić i dodao da je čovjek zagadio prirodu i da mu ona sada to vraća.

- Da živite u skladu s prirodom, ne bi bilo klimatskih promjena. E sad, ovim školarcima vraća virozom i komplikacijama, upalama pluća i opstrukcijama. Oni srednjih godina se nekako i nose. A kada je riječ o kroničarima koji imaju 60 i više godina, njihov kompenzacijski mehanizam je jako nizak. I njima je jako teško - ukazao je Selimić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.