u prvih pet mjeseci

Zbog pristojbi izvoz iz BiH na Kosovo pao za 90 posto

03.07.2019.
u 10:43

BiH je u prvih pet mjeseci ove godine na tržište Kosova plasirala robu vrijednu 5,89 milijuna KM, što je za 136 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje lani. Prištinske vlasti početkom studenog prošle godine povećale su porez za 10% na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a budući da ta odluka predstavlja grubo kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja središnje Europe (CEFTA).

Zabrinjavajući podaci

Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. studenog donijela novu o uvođenju carina od 100% na sve proizvode iz ovih dviju zemalja. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvih pet mjeseci ove godine izvoz je pao za 90%, a istodobno je smanjen i uvoz robe s Kosova. Podaci VTK-a BiH pokazuju da je na bh. tržište u tom razdoblju stigla roba s Kosova vrijedna 4,3 milijuna KM, što je za 12 milijuna manje u odnosu na prvih pet mjeseci 2018. - U prethodnim godinama mjesečni prosjek izvoza na Kosovo iznosio je oko 13 milijuna KM, a od uvođenja pristojbi kreće se oko 1,3 milijuna KM, odnosno bilježimo smanjenje izvoza za oko 12 milijuna na mjesečnoj razini - naveli su u VTK-u BiH. Analiza pokazuje da je od siječnja do kraja svibnja na Kosovo izvezeno najviše kože, krzna i tekstila, i to u vrijednosti 3,17 milijuna KM, te drveta, papira i namještaja vrijednosti 783.667 KM. Za razliku od prethodnih godina, kada su na tamošnje tržište plasirani i ugljen, plin, nafta i električna energija, ove godine izvoza nije bilo.

U pitanju politika

Direktor sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić kaže za Glas Srpske da su domaći gospodarstvenici u sve nezavidnijem položaju kako vrijeme odmiče te da ispaštaju zbog politike. - Problem koji je nastao nakon uvođenja pristojbi do sada je trebalo riješiti, a te populističke najave nadležnih da će Prištini uvesti kontramjere su smiješne jer je, statistički gledano, uvoz robe s Kosova mnogo puta manji od toga koliko se tamo izvozilo - rekao je Fakić i dodao da je briga nadležnih o gospodarstvenicima u BiH svedena na minimum. Ponovio je da je u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Kosovom na sceni politička igra zbog koje trpi gospodarstvo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije