Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog prelaska na Turski tok Mađari traže 35 milijuna KM penala

31. listopada 2021. u 21:00 2 komentara 654 prikaza

Očekivano, građani Federacije BiH platit će ogromne propuste, a vrlo izvjesno i posljedice kaznenog djela dijela institucija i dužnosnika koji su svjesno odlučili prijeći na Turski plinski tok umjesto ranije plinske opskrbe, što je rezultiralo međunarodnom tužbom mađarskog plinskoga operatora s tužbenim iznosom od čak 35 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Naime, Vlada FBiH je u četvrtak na svojoj sjednici, a o čemu javnost uopće nije izviještena, dobila informaciju Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije o arbitražnom postupku pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zürichu koji je pokrenula kompanija Flodgazszallito Zartoruen Mukodo Reszvenytarsasag (FGSZ).

Prema toj obavijesti, ova privatna kompanija sa sjedištem u Mađarskoj tužila je u Zürichu Energoinvest d. d. Sarajevo, BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Vladu FBiH zbog prava na naknadu u iznosu od 21,1 milijun američkih dolara za raskid dugoročnog ugovora o transportu prirodnog plina od 23. travnja 1998. godine. Upravo ta odluka bila je prijelomna točka, zbog čega se Vlada razišla s donedavnim direktorom BH-Gasa Jasminom Salkićem, inače kadrom SDA. Salkić je ipak preduhitrio predstavnike Vlade te sam podnio ostavku. Upravo je ovaj mladi menadžer, koji je nakon što je stigao iz privatnoga biznisa u BH-Gas, gotovo udeseterostručio dobit kompanije te pokrenuo jedan od najvažnijih strateških projekata u ovome entitetu - novi plinovod s Hrvatskom, koji se smatra američkim energetskim projektom, čime bi se BiH izvukla iz potpunog ruskog plinskoga obuhvata.

Sklonjen Salkić

Salkiću plan nije uspio jer se suočio s lobijima koji su na kraju pobijedili te su srušili projekt plinske interkonekcije s Hrvatskom i prešli s plinovoda preko Ukrajine i Mađarske na tzv. Turski tok, čime je BiH dobila višestruko skuplji plin i suočila se s višemilijunskom tužbom Mađara. Na takav je rasplet u kaznenim prijavama upućenim Federalnoj upravi policije i drugim institucijama upozoravao stručnjak u oblasti plina te donedavni savjetnik u BH-Gasu Almir Bečarević.

Prije ravno mjesec danas Bečarević je naveo kako će Energoinvest i Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva napraviti problem s mađarskim transporterom FGSZ, “što je obrazloženo FUP-u u prijavama”. Vlasti FBiH podržale su novi ugovor s ruskim Gazpromom i promjenu opskrbnoga pravca plinom iako su znale za ugovor s mađarskom kompanijom, pa čak i da će preko nove rute plin biti značajno skuplji za građane Federacije BiH.

Bečarević je upozorio i na nedosljednosti Vlade koja je na 215. i 219. sjednici naložila BH-Gasu i Energoinvestu da do 2023. ostanu na istome pravcu opskrbe plinom preko Mađarske te je dala jamstva mađarskom FGSZ-u. Potpuno suprotno tim zaključcima, Energoinvest je, i posve sigurno uz znanje Ministarstva energetike, industrije i rudarstva, na čijem je čelu Nermin Džindić, potpisao aneks sporazuma s Gazpromom kojim je, prema tvrdnjama Bečarevića, povećana cijena opskrbe plinom na Turskom toku, a ugovor s mađarskim plinskim operatorom je ostao na snazi. Suočena pak s prijetnjom penala, Vlada FBiH je od Energoinvesta tražila da raskine ugovor bez posljedica s FGSZ-om, koji nikada nije raskinut.

Svjesno ili ne, nakon toga su ministar Džindić i direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević tražili usmeno da se ne plaćaju obveze prema važećem ugovoru s mađarskim plinskim operatorom. Tako je i postupljeno. Nisu plaćena tri avansna računa, što je zapravo značilo da je bh. strana (Energoinvest i BH-Gas) jednostrano raskinula ugovor s kompanijom Flodgazszallito Zartoruen Mukodo Reszvenytarsasag. Kao posljedica toga dolazi arbitražni postupak pred sudom u Zürichu, pred kojim se Federacija BiH unaprijed može opisati kao gubitnica.

Dobit za pokrivanje gubitaka

Uz globalne poremećaje s cijenom plina, ova čudna ekshibicija federalnih vlasti, upozorava Bečarević, već je imala za posljedicu nestašice plina i hladne radijatore u Sarajevu, a od 1. siječnja sljedeće godine on najavljuje kako će drastično poskupjeti plin kućanstvima ruskog plinovoda. O svim tim lobističkim proruskim potezima dijela federalnih vlasti izviješteno je nekoliko tužiteljstava. A jedna od najozbiljnijih, strateških i dugoročno najštetnijih odluka je da će se dobit viša od 10 milijuna KM, koju je BH-Gas ostvario i usmjerio kao bankovni kolateral, sada koristiti za pokrivanje pustolovine s izborom nove rute plinske opskrbe koja će donijeti gubitke u cijelom sustavu. Vrlo je jednostavno izvući zaključak da će to zapravo dovesti do potpunog “miniranja” ovog strateškog proameričkog projekta izvlačenja BiH iz plinske ovisnosti o Ruskoj Federaciji, odnosno Gazpromu. To pak dovodi do zaključka da kućanstva i gospodarstvo u Hercegovini ostaju bez plinovoda koji je trebao biti izgrađen do kraja 2024., ponuditi razvojni potencijal i potaknuti ostanak ljudi. •

  • ppp:

    Boli Ruse ...ac za on malo plina sto BiH kupi jer i Turski tok i Ukrajinski (mađarski) tok i Sjeverni tokovi pumpaju njihov plin za cjelu europu,,bas zanimljivo što spominjete ruski lobi i milijone a ne americki lobi koji bi ... prikaži još! ukapljeni plin da prodaje 4 puta skuplje od ruskog i onda bi EU ovisila o amerima energetski a znamo svi kako su oni pouzdani partneri kobajagi ;) Nivo propagande u VL raste svaki dan,sad su opet Rusi krivi za igrice i nesposobnost nasih političara, ma bravo,da mi je znati čiji lobi vas plaća....

  • buco033:

    Ovo što je uradila Vlada F BiH, u prvom redu premijer Novalić i ministar Dzindić, a tu ima krivice i kod dopremijerke Miličević i Drljče, spada u teško krivično djelo. Časni ljudi su ih upozorili na posljedice promjene plinovoda, ali ... prikaži još! lobi i ruski milioni su učinili svoje. Do kada ćemo ovu Vladu F BiH imati na svojim leđima, građani su krivi, kažu "samo da ne puca".