Smilje u Hercegovini

Zbog pokretanja destilerija ujedinjuju se proizvođači, a ovih dana u pogon idu nove

07.07.2016., Macure - U tijeku je berba smilja na plantazama koje se preradjuje u obliznjim pogonima za preradu. Smilje je mediteranska biljka koja se koristi u fitoterapiji i u ljekovite i kozmeticke svrhe. Kozmeticka industrija najveci je potrazivac sku
15.07.2016.
u 07:00

- Izvršili smo prvo branje smilja, ali ga nemamo gdje prodati. Ova rečenica je posljednjih dana najčešća među proizvođačima smilja. Naime, došlo je do prezasićenosti destilerija. Premda je velikom broju proizvođača ovo tek prvo branje, već je došlo do kolapsa. Navelike se već govori o izgradnji novih destilerija. Smiljari se samoorganiziraju. U Širokom Brijegu se zbog prezasićenosti destilerija, ali i drugih stvari održao sastanak smiljara na inicijativu Josipa Zelenike.

Veći prinosi

- Inicijativa za osnivanjem Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokoga Brijega došla je sasvim spontano, utoliko što nismo vjerovali da se proizvođači smilja dosada nisu nigdje u Hercegovini ujedinili u veću organizaciju. Na prvom neformalnom sastanku zaključak je da je blokada otkupa rezultat nedovoljnih kapaciteta destilerija u Hercegovini te nekoordinacije proizvođača. Prinosi smilja su nekoliko puta veći nego prošle godine, a kapaciteti destilerija se slabije povećavaju, govori za Večernji list Zelenika.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije