Otkriveno novo izuzetno svojstvo

Zbog ovoga mnogi će htjeti crni čaj piti svakog dana

27.05.2024.
u 12:06

Savjet o ispijanju crnog čaja potkrijepljen je i studijom iz 2022. godine, objavljenom u Annals of Internal Medicine

Kardiovaskularne bolesti postaju sve veći zdravstveni problem širom svijeta, a visok krvni tlak jedan je od prvih simptoma koji ukazuje na to. Poznavanje načina kako smanjiti krvni tlak može biti ključno za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih stanja. Promjene u ishrani, fizičkoj aktivnosti i prestanku pušenja mogu značajno utjecati na zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Iako mnogima može biti teško uvesti zdrave navike, čak i male promjene mogu donijeti velike koristi.

Tim Bond, tehnički direktor AVT Tea Service Limited, koji se bavi istraživanjem čajeva, podijelio je jednostavan savjet koji bi mogao pomoći u snižavanju krvnog tlaka – konzumacija crnog čaja. "Ispostavilo se da uživanje u šalici običnog crnog čaja ima benefite za srce i krvni tlak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin", naveo je Bond.

Na što sve utječe

Tearubigin je vrsta flavan-3-ola, spoja iz flavonoidne skupine polifenola, poznatih po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Bond ističe da tearubigin pozitivno djeluje na krvne žile, opušta glatke mišiće, širi arterije te smanjuje upale. U usporedbi s drugim namirnicama bogatim flavonoidima, 100 grama crnog čaja može sadržavati 115 mg flavan-3-ola. Za usporedbu, zeleni čaj sadrži 54 mg na 100 grama, jabuke 9,3 mg, kruške 6,8 mg, a maline 5,8 mg.

Savjet o ispijanju crnog čaja potkrijepljen je i studijom iz 2022. godine, objavljenom u Annals of Internal Medicine. U istraživanju je sudjelovalo više od 500.000 ljudi, a rezultati su pokazali da je konzumacija čaja povezana s nižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti dišnog sustava, pa čak i raka.

Ovo istraživanje naglašava važnost malih, ali značajnih promjena u svakodnevnim navikama koje mogu imati velik utjecaj na zdravlje. Redovita konzumacija crnog čaja mogla bi biti jednostavan korak prema boljem kardiovaskularnom zdravlju i dugovječnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije