Pazite što kupujete djeci, čitajte deklaracije

Zbog otrova lani s bh. tržišta povučeno 1112 komada igračaka

kupovina, trgovina
05.02.2023.
u 17:13

- Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja s tržišta i uništavanja nesigurnih igračaka. S tržišta BiH povučeno je i uništeno 1112 komada dječjih igračaka - navedeno je u izvješću o nadzoru

S tržišta Bosne i Hercegovine prošle je godine povučeno i uništeno 1112 komada dječjih igračaka. Kako se navodi na stranici Agencije za nadzor nad tržištem BiH, u razdoblju od 1. ožujka 2022. do 30. srpnja 2022. godine proveden je nadzor nad dječjim igračkama, piše Večernji list BiH.

Nedopuštene supstancije

Tijekom provedbe nadzora tržišta u BiH su uzeta 32 uzorka dječjih igračaka za koje je izvršena laboratorijska analiza. Laboratorijskom analizom utvrđeno je da 14 uzorka (44%) sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (Službeni glasnik BiH, broj 04/10).

- Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja s tržišta i uništavanja nesigurnih igračaka. S tržišta BiH povučeno je i uništeno 1112 komada dječjih igračaka - navedeno je u izvješću o nadzoru. Među igračkama koje su povučene i uništene bilo je najviše dječjih plastičnih lutaka, kao i igračaka u obliku životinja poput "My Little Horse". Analize su utvrdile da je za zdravlje djece opasna i lutka "Maša" proizvođača Luxen Trade Company Limited, Kina. Uz Kinu, zemlje podrijetla igračaka u kojima je utvrđena nedopuštena količina ftalata na tržište BiH stigle su iz Turske, ali i s Islanda.

Osim dokazanog štetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istraživanja pokazala su i kako ftalati mogu oštetiti pluća, bubrege i jetru. Respiratorni poremećaji (poput astme), kao i karcinom jetre i bubrega povezani su s izloženošću ftalatima. Sve je više dokaza da ftalati djeluju štetno na ljudsko tijelo. Stoga se preporučuje izbjegavati ih koliko god je moguće u svakodnevnom životu. Mala djeca posebno su ranjiva jer često stavljaju različite predmete koji sadrže ftalate u usta, povećavajući tako apsorpciju ftalata u tijelo.

Inače, skupina ftalatnih spojeva često se koristi kao jeftin kemijski sastojak u različitim potrepštinama. Iako se zbog zdravstvenih implikacija polako uklanja iz nekih proizvoda koji se koriste u neposrednoj blizini ljudi ili služe za konzumaciju, još uvijek postoje proizvodi koji sadrže ove spojeve kako bi zadržali željenu čvrstoću. Primjerice, kako bi plastika bila fleksibilnija, koriste se za učvršćivanje i/ili stabilizaciju u otopinama. Inače, igračke su samo jedan od nesigurnih proizvoda koji su se proteklih mjeseci našli na tržištu BiH.

Ne samo igračke

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, tijekom siječnja 2023. godine s tržišta je povučena veća količina produžnog kabela raznih proizvođača. Kako se navodi u obrazloženju povlačenja s tržišta, navedeni proizvodi predstavljaju rizik od požara i strujnog udara jer nisu propisno označeni. Također, uređaji se mogu rastaviti alatom opće namjene, utičnice na proizvodu nemaju zatvarače. Jedan od razloga povlačenja je i to što je površina poprečnog presjeka vodiča u savitljivom kabelu manja od minimalno dopuštene, a zaštitni vodič nije povezan na šinu za uzemljenje.

Krajem prošle godine s domaćeg tržišta povučeno je i nekoliko različitih primjeraka skateboarda s obzirom na to da predstavljaju rizik od ozljede jer daska skateboarda nije dovoljno izdržljiva, a gornja površina daske nije izrađena kao protuklizna površina. Opasnom se pokazala i laserska igračka pištolj "The Gun Compact" jer predstavlja rizik od ozljede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa iznosi 3,2 ± 0,2 mW, što, prema klasifikaciji u normi BAS EN 60825-1:2016, odgovara klasi 3R. Zbog opasnosti od izazivanja ozljeda i požara s tržišta je povučeno i nekoliko uređaja za šišanje. Riječ je o aparatima "Jinghao", kao i "Daling" podrijetlom iz Kine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije