Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog odugovlačenja postupaka, kaznena djela odlaze u zastaru

08. studenoga 2016. u 07:00 0 komentara 146 prikaza

Trećina svih disciplinskih postupaka koji se vode protiv sudaca i tužitelja u BiH odnosi na njihovo namjerno odugovlačenje postupaka, što dovodi do zastare kaznenog progona, piše Večernji list BiH. Zbog toga, veliki broj procesa pada na sudovima u BiH, a oni koji su počinili kaznena djela ostanu nekažnjeni.

Pritužbe na rad

Nerijetko u sudskim procesima optužbe padnu, a krivci ne budu kažnjeni, ne zbog toga što nisu krivi već zbog neodgovornosti ili korumpiranosti sudaca i tužitelja. Prema podacima Ureda glavnog disciplinskog tužitelja koje je objavio N1, prošle je godine u BiH pokrenuto 28 postupaka protiv 31 nositelja pravosudne dužnosti, a ukupno su bile 1163 pritužbe. Tako ispada da gotovo na svakog suca ili tužitelja dođe po jedna pritužba. Od 1080 sudaca u BiH, lani je zabilježeno 990 pritužbi. U isto vrijeme podnesene su 273 pritužbe na ukupno 360 tužitelja u BiH. Od svih postupaka koji su vođeni protiv nositelja pravosudnih dužnosti, više od 30 posto odnosi se na zastaru kaznenog progona, to jest suci i tužitelji su namjerno ili iz nemara krivi što neki postupak nije vođen, ili su pomogli da netko izbjegne kaznu za počinjena djela.

Sudovi i tužiteljstva

U tužiteljstvima je tijekom 2015. godine zastarjelost kaznenog progona do podizanja optužnice nastupila u 345 predmeta protiv 518 osoba. Tijekom 2014. godine zastara je nastupila u ukupno 247 predmeta, iz čega proizlazi da je u 2015. godini povećan broj zastara za 98 predmeta ili 40%. Tužiteljske odluke o nastupanju zastarjelosti najčešće su se donosile kao odluke o neprovođenju istrage (244 predmeta ili 71%) i, u manjem broju, kao odluke o obustavljanju istrage (100 predmeta ili 29%). U sudovima je tijekom 2015. godine zastarjelost kaznenog progona nakon podizanja optužnice i zastarjelost izvršenja kaznenih mjera nastupila u 175 predmeta. Tijekom 2014. godine zastara je nastupila u ukupno 228 predmeta. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.