Stupa na snagu 1. ožujka

Zbog novog Zakona o MIO u FBiH rastu mirovine za ožujak i travanj

21.02.2018.
u 07:00

Umirovljenici koji mirovine primaju iz Federalnog zavoda MIO u svibnju mogu očekivati njihov rast, i to najvjerojatnije za oko 2,5 posto. Razlog tomu je stupanje na snagu novog Zakona o MIO koji u jednom od svojih članaka predviđa usklađivanje mirovina svakoga 15. travnja. - Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako što se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini - stoji u članku 79. novog Zakona o MIO koji je usvojen početkom ove godine. Povećanje mirovina prema ovom zakonu mogu očekivati gotovo svi korisnici Federalnog zavoda MIO, i to u svibnju, prilikom isplate mirovina za travanj. Uz spomenuti rast mirovina koji može očekivati većina korisnika Federalnog zavoda MIO, zakon koji za nekoliko dana stupa na snagu donosi prednosti i za 80.000 umirovljenika koji su godinama bili u nepovoljnom položaju. Riječ je o onima koji su mirovinu ostvarili do srpnja 1998. godine i onima koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine. Prvima novi zakon donosi povećanje od 10 posto, dok bi drugi primjenom ovog zakona trebali ostvariti 5 posto više mirovine. Važno je naglasiti kako se povećanje odnosi na zakonski iznos mirovine (riječ je o iznosu koji se navodi u odluci, a ne o iznosu koji se dobije kad se iznos s odluke pomnoži s isplatnim koeficijentom). To povećanje umirovljenici će osjetiti u travnju, prilikom isplate mirovine za ožujak. Novi zakon će, prema mišljenju Vlade Federacije BiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istodobno će približiti, odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM. Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je kako je cilj novog Zakona o MIO stabilizirati mirovinski sustav i omogućiti pravedniji sustav izračuna mirovina uvođenjem bodovnoga sustava. Uz ostalo, prezentirani su izračuni mirovina za različite kategorije pa je napomenuto kako bi mirovina učiteljice s 40 godina staža po trenutačnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bi bila 672 KM, odnosno 37 KM veća. Zanimljivo je spomenuti kako novi Zakon o MIO, za razliku od ovoga koji je trenutačno na snazi, stimulira kasniji odlazak u mirovinu, odnosno što dulji ostanak na radnom mjestu.

- Osiguranicima iz članka 40. ovog zakona, za svaki mjesec kasnijeg odlaska u starosnu mirovinu u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene mirovine uvećava se za 0,166666 posto - stoji u novom Zakonu o MIO.

Ta odredba odnosi se na one koji navrše 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja ili 65 godina života i 20 godina mirovinskog staža ili 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života

Ključne riječi

Komentara 1

VA
Varesak
10:31 21.02.2018.

Pretrgli su se sa tim povecanjima,za 2_5 %ne moze se kupiti ni vrecica brasna.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije