Od ožujka do rujna

Zbog nepoštivanja mjera federalna inspekcija izdala kazne u iznosu od 810.815 KM

10.09.2020.
u 12:16

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je priopćeno da je osiguran i dodatan broj inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta, kao i provođenje timskih nadzora u dosta ograničavajućim kadrovskim uvjetima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se osigurao kumulativno prisustvo inspekcijskih organa na teritoriji FBiH, kao pomoć i podrška županijskim inspekcijama.

Inspekcijska tijela intenzivno rade na provođenju odredbi Zakona zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i provode pojačane inspekcijske nadzore od kraja svibnja mjeseca s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/županijskih kriznih stožera, ali i rad po prijavama građana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršila je timske inspekcijske nadzore na području Sarajevske županije, Zeničko-dobojske te Hercegovačko-neretvanske, uz kontrole nad implementacijom mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području Neuma.

Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata federalni inspektori su konstatirali nepravilnosti u domenu nepridržavanja ili neadekvatnog provođenja minimuma epidemioloških mjera, ali i nepravilnosti po pitanju fiskalizacije.

Prema trenutno dostupnim podacima, federalni inspektori su u kontroli pridržavanja epidemioloških mjera od početka srpnja do početka rujna izvršili 513 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su izdana 42 prekršajna naloga s financijskim teretom od 80.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove napominju da je u periodu od ožujka do završetka kolovoza, prema objedinjenim podacima koje su dostavile županijske inspekcije, zajedno sa interventnim nadzorima federalnih inspektora, u pogledu kontrole epidemioloških mjera ukupno izvršeno 14.993 inspekcijskih nadzora.

U tom razdoblju doneseno je 1.735 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečeno 479 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 810.815 KM, te 12 mjera o zabrani rada.
Prema trenutno dostupnim podacima, u kolovozu mjesecu je izrečeno 4.953 mjera samoizolacije za lica koja su ostvarila rizičan epidemiološki kontakt.

Što se tiče načina djelovanja inspekcija, registriran stav u smislu stroge primjene kaznenih odredbi i sankcija iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH imao je za učinak povoljne rezultate po pitanju discipline, odgovornosti i uozbiljenja subjekata nadzora na terenu. Shodno navedenom, u posljednje vrijeme se prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina bilježi izvjestan broj manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obavezujućih mjera, ali se u vrlo kratkom roku otklanjaju nedostaci i o istom obavještava postupajući inspektor, navodi se u priopćenju Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Kako je prema uputama epidemiologa u prethodnom periodu zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih osoba s većim brojem zaposlenih nastavljene su i usmjerene kontrole po pitanju provođenja kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih lica koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je tijekom ovih usmjerenih nadzora konstatiran korektan nivo pridržavanja kriznih planova pripravnosti u općinama na području Sarajevske županije (Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići) i javnim preduzećima, uz potrebu za otklanjanjem nedostataka u kriznim planovima pripravnosti određenog broja subjekata nadzora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?