Loša situacija

Zbog nedostatka novca za nabavu lijekova, na listama čekanja više od 500 teško oboljelih

pregled kod doktora
27.09.2023.
u 06:44

U prvoj polovini ove godine više od 500 teško oboljelih osoba iz Federacije BiH nije moglo dobiti odgovarajuću terapiju. Riječ je o osobama koje se, zbog nedostatka novca, nalaze na listama čekanja, iako vremena za čekanje nemaju, piše portal Večernjeg lista BiH.

Izdvojena sredstva

Posljednja odluka o listi lijekova donesena je 2019. godine. Kako su naveli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, na toj listi nalaze se ukupno 172 lijeka u različitim oblicima i jačinama, od kojih je 60 lijekova iz skupine citostatika za liječenje malignih oboljenja ("osnovna lista"), 20 lijekova citostatika s posebnim režimom propisivanja i 26 lijekova iz "posebnog programa". U okviru "posebnog programa", od ukupno 26 lijekova, na liječenje malignih oboljenja odnose se 22 lijeka, piše Večernjak.

Donošenjem navedene liste lijekova uvedeni su novi inovativni lijekovi te su prava pacijenata znatno proširena bez adekvatne fiskalne procjene na poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Kako su objasnili iz Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje, odredbama članka 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju propisano je da Federalni fond solidarnosti ostvaruje sredstva iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, i to u visini koju Vlada Federacije BiH, za svaku kalendarsku godinu, posebnom odlukom utvrđuje postotkom izdvajanja sredstava od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Isti iznos trebao bi se osigurati iz proračuna Federacije BiH. - Prema odlukama Vlade Federacije BiH, postotak izdvajanja sredstava od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od 2002. do 2004. godine iznosio je 8%, od 2005. do 2013. godine 9%, a od 2014. godine iznosi 10,2%. U dosadašnjem razdoblju iz proračuna Federacije BiH izdvajano je u prosjeku 20% od iznosa navedene zakonske obveze, a u 2022. godini udio proračunskih sredstava u ostvarenim doprinosima iz obveznog zdravstvenog osiguranja iznosio je svega 17% - naveli su za portal Večernjeg lista BiH iz Zavoda. Ističu da na osnovi raspoloživih financijskih sredstava Zavod ne može isfinancirati u potpunosti listu lijekova i potrebe svih pacijenata jer za nju nisu osigurana dovoljna sredstva iz proračuna kako bi mogla biti u potpunosti primjenjiva, stoga su kod pojedinih lijekova i dijagnoza zbog nedostatka sredstava evidentirane liste čekanja. Podsjećaju kako prihodi od doprinosa, koji čine 80% izvora financiranja Zavoda, ne mogu pratiti potrebe pacijenata za svim nužnim lijekovima. Uz nabavu lijekova i potrošnog medicinskog materijala, Zavod je u obvezi osigurati i financiranje zdravstvenih usluga (kardiologija i kardiokirurgija, neurokirurgija, ortopedija i traumatologija, transplantologija, liječenje u inozemstvu itd.), gdje su također kod pojedinih programa prisutne liste čekanja.

Očekuje se smanjenje lista

- U skladu s navedenim, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kontinuirano je od nadležnih institucija kroz proračunske zahtjeve tražio povećanje sredstava, međutim, bez značajnijih rezultata.

Iako su proračunski prihodi u posljednjih nekoliko godina enormno porasli, izdvajanja iz proračuna za Fond solidarnosti nisu pratila ta povećanja. Financiranje skupih i inovativnih terapija nije moguće isključivo iz doprinosa i potrebno je žurno sustavno riješiti problem financiranja uz osiguranje da porast broja pacijenata prati i porast financijskih sredstava. Ako se ovaj problem ne riješi, liste čekanja će i dalje biti neminovnost - zaključili su iz Zavoda, dodavši kako je zaključno s 30. lipnja ove godine na listi čekanja za citostatike bilo evidentirano 527 pacijenata, a sredstva potrebna za njihovo liječenje iznose 41,38 milijuna KM. Budući da je nova Vlada FBiH, izdvojivši novac za liječenje oboljelih od cistične fibroze, već u prvim mjesecima svog rada pokazala razumijevanje za teško oboljele osobe u ovoj zemlji, za očekivati je da će buduće razdoblje donijeti promjene u obliku smanjenja listi čekanja, odnosno u konačnici njihova nestanka. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije