stanje alarmantno

Zbog nedostatka krvnih grupa 0+ i 0-, u SKB-u Mostar rade se samo hitne operacije

03.07.2018.
u 09:00

- Hitno pozivamo sve građane koji imaju krvnu grupu 0 pozitivnu i 0 negativnu, a voljni su darovati krv, da se odazovu i dođu u Transfuzijski centar SKB-a Mostar kako bismo i dalje mogli osiguravati dovoljne količine krvi za sve operativne zahvate, kao i hitne intervencije kojih je u posljednjim danima sve više - stoji u objavi koju je na stranicu na Facebooku stavio Transfuzijski centar SKB-a Mostar. Kako je stanje i više nego ozbiljno, potvrdila nam je voditeljica tog centra dr. Jadranka Knežević, piše Večernji list BiH.

Prisilni prekid

- Imamo veliki problem zbog ove dvije krvne grupe i bili smo prisiljeni prekinuti operacijski program zbog toga. Rade se samo hitne operacije i tako će biti dok ne osiguramo dovoljno zaliha krvi - rekla je jučer za Večernji list dr. Knežević. Dodala je kako postoje nužne rezerve 0 pozitivne i 0 negativne krvne grupe, ali je riječ o minimumu koji se mora osigurati u slučaju hitnih slučajeva. - Samo jedna teža prometna nesreće može nam iscrpiti i te zalihe te nas dovesti na rub katastrofe. Ipak, nadam se kako će se donatori odazvati pozivu i da ćemo uskoro imati dovoljno rezervi kako bismo mogli nastaviti raditi u normalnom programu - istaknula je dr. Knežević u izjavi za Večernjak. U ovo doba godine, po nekom nepisanom pravilu, doniranje krvi znatno je smanjeno u odnosu na ostatak godine. Razlog su godišnji odmori i činjenica da je većina ljudi više usmjerena na razmišljanja o tome gdje će provesti ljeto. Nažalost, na području Hercegovine upravo se tijekom ljetnih mjeseci događa najviše prometnih nesreća zbog povećanog prometa turista te je potreba za transfuzijama veća nego u drugim mjesecima. Transfuzijski centar SKB-a Mostar redovito organizira i akcije dragovoljnog darivanja krvi, ali ovaj put ni to nije dovoljno kako bi se osigurao normalan rad i operacijski program u mostarskoj bolnici. - Kad izlazimo u javnost s ovakvim pozivima, onda treba biti jasno koliko je situacija alarmantna i opasna. Pozivamo još jednom sve darovatelje da se odazovu našem pozivu i pomognu nam prebroditi ovu krizu. Samo trebaju imati na umu kako svojim potezom mogu nekome spasiti život i to bi trebao biti dovoljna motiv za ovu humanu gestu - zaključila je dr. Knežević. Krv možete dati svakim radnim danom u Transfuzijskom centru SKB-a Mostar od 7.30 do 14.30. Već danas će organizirati akciju dragovoljnog darivanja krvi. U Vojarni Čapljina od 8 do 10 sati zainteresirani će moći dati krv. Inače, plan akcija darivanja krvi pravi se na tromjesečnoj bazi i uglavnom je dovoljan za pokrivanje svih potreba mostarske bolnice. Ipak, u godinama kao što je ova potrebe za krvi su mnogo veće od predviđenih i potrebno je pojačati napore kako bi se osigurale potrebne količine. Mostar i Hercegovina su inače poznati po humanosti kad je u pitanju darivanje krvi i naši sugovornici su sigurni da će kriza uskoro biti nadvladana i da će se bolnica vratiti normalnom radu. Ipak, ponekad je potrebno apelima razbuditi javnost i podsjetiti na važnost darivanja krvi. Osobito u ovakvim trenucima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije