Apel građanima s Odjela transfuziologije SKB-a Mostar za darivanje krvi

Zbog nedostatka krvi, moguće i odgode operacija u Mostaru

operacija
Foto: Braco Selimović
22.07.2015.
u 11:23

Zaliha krvi trenutačno u SKB Mostar ima samo za obavljanje hitnih operacija

Ako se ne popravi stanje sa zalihama krvi, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u idućim danima bi moglo doći do odgađanja obavljanja operacija tzv. hladnog pogona. Prema riječima dr. Jadranke Knežević, šefice Odjela za transfuziologiju SKB-a Mostar, stanje sa zalihama krvi na ovom odjelu je alarmantno. Knežević kaže kako krvi trenutačno u bolnici ima samo za hitne slučajeve. Najteža situacija je s krvnom grupom 0.

“U ponedjeljak ujutro imali smo minimalne količine zaliha krvne grupe 0 negativne i 0 pozitivne”, kaže Knežević. Dodaje kako ništa bolja situacija nije ni s ostalim krvnim grupama. “Zapravo imamo samo minimum za rad u hitnim situacijama i za hitne slučajeve”, kaže dr. Knežević. Ističe kako ovo nije neuobičajena situacija za ljeto, te da je trenutačnoj situaciji doprinijela činjenica da je proteklog vikenda bio velik broj intervencija i operativnih zahvata u bolnici. “Tijekom vikenda smo imali nekoliko prometnih nesreća i nesretnih slučajeva gdje smo imali jako puno potreba za krvi. Stanje je bilo izvanredno, veliki operativni zahvati i jednostavno je došlo do nestašice krvi”, kaže dr. Knežević, dodavši kako trenutačno u bolnici ima mnogo bolesnika kojima je potrebna krv. Naglašava kako se operacije još ne odgađaju, ali da nije isključeno da će do toga doći. “Operacije koje nisu hitne još se ne odgađaju, ali možda ćemo ih za dan ili dva morati odgađat ako se situacija ne popravi, odnosno dok ne skupimo dovoljnu količinu krvi”, kaže dr. Knežević. Kako do toga ne bi došlo, ona je pozvala sve ljude od 18 do 65 godina starosti, koji su u mogućnosti, da dođu na Odjel transfuziologije SKB-a Mostar i daruju krv kojom će spasiti nečiji život.

“Krv je jedini lijek koji ne možemo kupiti niti proizvesti, moramo pružiti ruku kako bismo dobili tu dozu krvnog pripravka lijeka za naše bolesnike. Uime svih bolesnika koji se danas nalaze u SKB Mostar ili uime svih oni potencijalnih koji će doći u našu bolnicu, molim ljude koji mogu da dođu darovati krv”, uputila je apel dr. Knežević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?