VITEZ:

Zbog napada pasa lutalica Općina plaća tisuće KM odštete

28.04.2017.
u 19:16

Dugogodišnje zanemarivanje problema i nedostatak pravih rješenja oko pojave pasa lutalica na ulicama u posljednjih nekoliko godina većini općina u SBŽ se počeo obijati o glavu, piše Vitez.info.

Naime, gotovo da nema općine u Županiji koja nema tužbi građana zbog napada pasa lutalica, a isplata šteta zbog napada postala je manje-više redovna stvar.

Ništa drukčije nije ni u općini Vitez, u kojoj je problem pasa lutalica prisutan još u većoj mjeri zbog velike poslovne zone u kojoj nesavjesni građani često ostavljaju pse.

Samo prošle godine Općina je imala pet tužbi zbog napada pasa lutalica, a kako je kazala Ivana Križanac-Marković, općinska javna pravobraniteljica, psi lutalice su veliki problem za ovu bh. općinu.

“Ove godine imamo jednu, dok smo prošle godine imali pet tužbi. Psi lutalice su nam veliki problem, već smo slali apelaciju Ustavnom sudu po jednom predmetu, no odbijeni smo s obrazloženjem da se radi o komunalnim djelatnostima za koje je nadležna Općina”, kazala je Križanac-Marković.

Prema njenim riječima, odštetni zahtjevi kretali su se od 800 do 5.000 KM, a većina presuđenih predmeta već je realizirana, odnosno isplaćena.

Dugoročno rješenje

Sličan problem imaju i drugi gradovi Lašvanske doline, a dugoročnog rješenja za sada nema na vidiku. Azil nema nijedna općina, postoji tek inicijativa o izgradnji zajedničkog skloništa za napuštene životinje, o kojoj su se pozitivno izjasnili načelnici Viteza, Travnika, Novog Travnika i Busovače, no niti jedna općina još nije izdvojila neka sredstva.

Različite metode

U pojedinim općinama postoje skloništa koja su samoinicijativno otvorili građani, dok u drugima pse lutalice na gradskim ulicama ujutro nalaze ubijene iz vatrenog oružja.

S obzirom na trenutne zakonske okvire, općinari tek mogu edukacijom i stvaranjem registara pokušati smanjiti broj novih pasa lutalica i do sustavnog rješenja problema – plaćati odštete.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
00:05 29.04.2017.

Zato je primitivizam i manjak roditeljske ljubavi i odgoja nerješiv.

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
00:07 29.04.2017.

Ali zato je primitivizam i manjak roditeljske ljubavi i odgoja nerješiv.

MA
Marijan
21:53 28.04.2017.

Bar je to lako riješiti,riješite to onako kako se to rješavalo u bivšoj državi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?