Oprezno vozite

Zbog magle u BiH može biti riskantno svako putovanje

09.10.2013., Zagreb - Jutarnja magla u istocnom dijelu Zagreba nije bitno utjecala na promet, ali je podsjetila Zagrepcane da je nastupila jesen. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
21.10.2016.
u 08:00

Magla je izuzetan problem vozačima i ako u jednom trenutku izgube koncentraciju, može doći do ozbiljnih problema, slažu se stručnjaci. Ona je ovih dana prisutna u brojnim dijelovima BiH zbog vremenske nestabilnosti koja vlada već dulje razdoblje.

Odgovornost na cesti

- Ako na cesti naiđete na maglu, upalite žmigavce, i to sve. Vozači često ne drže koncentraciju tijekom vožnje i samo jedna sekunda je dovoljna da dođe do nesreće. Opet, kad vozač iza vas vidi pokazivače smjera, usporit će i neće doći do kontakta. Također, u nekim zemljama po zakonu se moraju upaliti žmigavci ako se brzina usporava, govori nam odvjetnik upoznat s ovakvim slučajevima. Prof. dr. sc. Željko Marušić, stručnjak za promet, u jednoj od svojih analiza napisao je kako su oni koji održavaju cestu najodgovorniji za sigurnost na njoj te je, uz pasivnu signalizaciju, važna i aktivna. U vremenu magle vozači moraju upaliti svjetla za maglu, a svako usporavanje ili zaustavljanje mora biti naglašeno uz sva četiri žmigavca. Kad je magla, najbolje rješenje je ne voziti.

- Ako imate neodgodive obveze, prilagodite ih predvidivim klimatskim uvjetima jer u listopadu i studenome nikoga ne bi smjela iznenaditi jutarnja magla. Zbog toga, krenite ranije ili kasnije i izbjegnite kritično vrijeme, istaknuo je ovaj uvaženi stručnjak. A kako je na bh. prometnicama, nedavno je objavio i jedan američki portal opisavši zemlju s najmanje autocesta, kvalitetnih širokotračnih i brzih cesta u Europi. - Putovanje može biti riskantno zbog lošeg održavanja, kao i zbog jutarnjih i večernjih magli, stoji, između ostalog, na portalu.

Kišovito još danas

A što se tiče aktualne vremenske prilike, kišovito bi trebalo biti još danas nakon čega se očekuje dulji broj sunčanih dana, pa čak i do kraja mjeseca. Nestabilnije bi samo trebalo biti iduće srijede, što znači da će šetači imati dovoljno vremena uživati u suncu i na svježem zraku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije