Dragan Čović

Zbog kašnjenja s prilagodbom SSP-a BiH trpi posljedice, nikad nismo mogli postavljati uvjete

dragan covic
01.02.2016.
u 11:27

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je za Faktor da Bosna i Hercegovina, zbog kašnjenja s procesom prilagodbe Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju BiH, trpi posljedice jer smo s 1. siječnjem izgubili trgovinske povlastice i da BiH nikada nije ni bila u poziciji postavljati uvjete EU.

Naglasio je da je usvajanje Protokola o trgovini na SSP obveza koja je proizašla iz nove stvarnosti uvjetovane ulaskom Republike Hrvatske u EU, te da je taj posao trebalo završiti mnogo ranije, a paralelno pripremiti mehanizme koje će zaštititi bh. proizvođače i prilagoditi ih novim uvjetima nakon dolaska EU-a na bh. granice.

- Unatoč prevelikom značaju tog pitanja, to nije učinjeno na vrijeme, a umjesto da se kritički sagledaju propusti kalkuliralo se s idejama o mogućnosti pregovora sa EU-om u smislu njenog uvjetovanja, što nije ništa drugo do dezavuiranje javnosti. Ipak EU je po tom pitanju pokazala fleksibilnost i razumijevanje za BiH i njenu nespremnost na izmijenjene tržišne odnose. Naime, EU je pružila jamstva da će kroz svoje fondove BiH staviti na raspolaganje sredstva potrebna za kompenzaciju očekivanog negativnog trgovinskog balansa u kritičnim segmentima i podizanje izvoznih kapaciteta uz odgovarajuću fleksibilnost kod izvoza bh. proizvoda na evropsko tržište, naveo je Čović.

Upitan hoće li HDZBiH izaći sa svojim prijedlogom izmjene Izbornog zakona Čović je rekao kako je potpuno jasno da izborna pravila moraju biti ustanovljena na način da onemoguće veće skupine da izaberu svoje predstavnike na zajamčena mjesta manjih skupina u institucije koje imaju karakter kolektivnog predstavljanja.

- Mi moramo sačuvati legitimitet, a potom i vjerodostojnost i autoritet tih institucija. To je važno za naš politički identitet i stabilnost sustava. Takve institucije od posebnog značaja za potvrdu konstitutivnosti naroda su Predsjedništvo BiH i domovi naroda. Kao i sve druge institucije one da bi bile demokratske, moraju biti i reprezentativne na način da njihovi izabrani dužnosnici imaju kolektivni legitimitet konstitutivnih naroda koji si ustavna, društvena pa ako hoćete i povijesna činjenica. To je nešto što se naprosto mora respektirati, tvrdi Čović.

Po njegovim riječima, sadašnje odredbe izbornog zakona nisu u skladu s ustavnim načelom konstitutivnosti, jer ne pružaju svim narodima jednaku mogućnost legitimnog izbora predstavnika u tijela kolektivnog predstavljanja. Osim toga, ne dopuštaju kandidiranje i izbor građana koji se ne izjašnjvaju pripadnicima jednog od konstitutivnih naroda, što suština predmeta Sejdić-Finci po presudi Europskog suda za ljudska prava.

Čović je dodao da već pregovaraju sa svojim partnerima u Federaciji i ti pregovori su iz načelne faze, gdje su postigli potrebni konsezus, sada već prešli u operativnu fazu kada razrađuju i razmjenjuju prijedloge modela, a očekuje da će konačan politički dogovor u tim pitanjima postići do 15. veljače kada predajemo Zahtjev za članstvo u EU. 

Smatra da ćemo na taj način dodatno pojačati svoju vjerodostojnost, a naš zahtjev za članstvo će još više dobiti na težini, što će potpuno doći do izražaja kada ga EU bude ocjenjivala.

- Duboko sam uvjeren da ćemo kroz politički dogovor o izmjenama izbornog zakona Europi uskoro poslati snažnu poruku da BiH može funkcionirati kao država kojoj je mjesto u europskoj obitelji, istaknuo je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije