KINESKA PROVINCIJA

Zbog jeftinih replika Kinezi grade centar za obradu porculana

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
15.10.2019.
u 12:30

Jingdzhen, grad u kineskoj provinciji Jiangxi, na glasu je kao svjetska prijestolnica porculana. Već sada u njemu živi oko 5000 stranaca koji su došli naučiti sve o umjetnosti keramike

Kineski porculan već je tisućama godina diljem svijeta sinonim za eleganciju, profinjenost i luksuz, a ova remek-djela s praktičnom vrijednošću dolaze iz Jingdzhena, grada u kineskoj provinciji Jiangxi. Odavno je poznato da je porculan iz Jingdzhena “tanak kao papir, bijel poput žada, blještav kao ogledalo i glasan kao zvono”.

O njegovoj kvaliteti govori i cijena koju stariji komadi porculana iz ovog grada postižu diljem svijeta pa je tako jedan porculanski plavo-bijeli primjerak na aukciji u Londonu postigao cijenu od čak 30 milijuna eura. Ipak, porculanu iz Jingdzhena zadan je težak udarac kineskim otvaranjem kapitalizmu, odnosno u trenutku kada su tržište preplavile strojno izrađene kopije porculanskih tanjura i kompleta za jelo koji su se izvozili iz Kine na zapad. Cijena njihove proizvodnje bila je višestruko niža od cijene pravog ručno rađenog porculana pa je proizvodnja u Jungdzhenu prepolovljena, a tisuće starih zanatlija i umjetnika došle su doslovce na rub gladi.

Peking je odlučio prekinuti ovu agoniju i Jingdzhenu vratiti stari sjaj i slavu, ali ne zatvaranjem krivotvoriteljskih tvornica na jugu zemlje koje proizvode porculan koji se za sitan novac prodaje diljem zapada, nego pretvarajući cijeli Jungdzhen u svojevrsnu “prijestolnicu porculana”, mjesto u kojemu će biti sagrađen nacionalni centar za keramičko kulturno naslijeđe Kine, ali i inovacijski centar u proizvodnji porculana.ni svjetski centar trgovine porculanom.

 

Foto: Reuters/Pixsell

 

– Jingdzehe je već sada grad u kojemu se okupljaju najbolji svjetski keramičari, kojih je sada tu tisuće. No ovo je veliki iskorak za naš grad – kaže Zhang Heping, direktor komisije koja provodi reformu Jingdzehea.

Ovaj kineski centar oni vide kao veliko obitavalište umjetnika. Već danas ih je u Jingdzeheu oko 30 tisuća, od kojih je oko pet tisuća stranaca koji su u ovaj kineski grad došli da bi usavršili umjetnost izrade keramike i porculanskih predmeta. Ujedno, u gradu danas postoji oko 6700 radionica i trgovina za proizvodnju i prodaju porculana što je idealna osnova da se grad razvije u svojevrsnu svjetsku burzu skupocjene keramike.

– Kod kuće radim u velikoj, dobro opremljenoj radionici, no ovo je nešto potpuno drugo. Ovo je svojevrsno osvježenje, ne samo za mene nego i za sve ostale strane umjetnike keramičare. Ovo je doticaj s kineskom kulturom i kineskom tradicijom proizvodnje keramike, nešto što ne možemo iskusiti bilo gdje drugdje na svijetu – kaže njemački keramičar i umjetnik Christiane Towe koji u Jingdezhenu živi već nekoliko mjeseci.

U okviru velikog plana obnove grada Kina planira uskoro predstaviti planove za cijelu infrastrukturu koja će pratiti projekt. Nije tu samo riječ o gradnji stambenih naselja za keramičare, dječjih vrtića i škola za njihovu djecu, trgovina i zabavnih parkova.

 

Foto: JASON LEE/REUTERS/PIXSELL

 

– Tu je riječ i o pokretanju potpuno novih znanstvenih instituta koji bi se bavili samo usavršavanjem proizvodnje porculana te otvaranju škola primijenjene umjetnosti koje bi radile na novom dizajnu porculanskih kompleta.

Ujedno, u planu je i razvoj cjelokupnog sustava logistike za kineski skupocjeni porculan što znači postavljanje e-platforme za prodaju, ali i osnivanje skladišta za gotove proizvode po cijelom svijetu kako bi kupci što prije i što lakše došli do proizvoda načinjenih u kineskoj prijestolnici porculana. Prema najavama, ovaj projekt u punoj bi snazi i sa svom operativnom infrastrukturom mogao zaživjeti do 2035. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije