veliki udarac na poslovanje

Zbog dvostruko skuplje struje hoteli u RS-u prestaju s poslovanjem

28.12.2021.
u 07:27

Trgovcima je Elektroprivreda RS ponudila struju po cijeni od 67 eura po megavatsatu, što je više za 90 posto u odnosu na sadašnju cijenu.

Iz velikih hotela kažu da ih je poskupljenje struje dočekalo baš kada su se počeli oporavljati od pandemije

Veliki hoteli u Repubici Srpskoj od sljedeće godine trebali bi plaćati dvostruko skuplju struju ako Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ne odustane od prijedloga novih ugovora koji su ovih dana dostavljeni hotelijerima. A iz hotela poručuju da će to biti veliki udarac na njihovo poslovanje koje je već ugroženo pandemijom koronavirusa, piše Poslovni dnevnik.

Hotelijeri, kao i trgovci, zahtijevaju cijenu koju će plaćati i većina kompanija u Republici Srpskoj, odnosno 53 eura po megavatsatu. Naime, trgovcima je Elektroprivreda RS ponudila struju po cijeni od 67 eura po megavatsatu, što je više za 90 posto u odnosu na sadašnju cijenu.

Iz Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske rekli su kako će se veći trošak za električnu energiju na kraju preliti na potrošače.

Je li turizam strateški sektor?

Hotelijeri, međutim, poručuju da im preostaje ništa drugo nego staviti ključ u bravu. Smatraju kako bi Unija udruženja poslodavaca, kao strana u pregovorima, trebala ustrajavati na nižoj cijeni.

U banjalučkom hotelu Courtyard by Marriott izračunali su kako je zbog novog ugovora struja za njih skuplja za 111 posto.

”Ne vidim zašto na nas ne gledaju kao na ostatak gospodarstva. Mi nismo banke niti neki visokoprofitni sektori da nam se nameće tolika obveza”, kaže za portal Capital.ba Mišo Kuzmanović, vlasnik tog hotela.

On ističe kako je turizam strateški sektor u RS, što se na ovaj način krši. Dodaje i kako je ERS ranije imao razumijevanja i ponudio korektne cijene, ali se turistički sektor još nije oporavio od pandemije.

Na stolu Davora Knebla, direktor hotela Jelena, također stoji sličan ugovor. U njemu je nova cijena od 87 eura po megavatsatu, dvostruko viša nego ona koju su plaćali ranije.

”Naši računi bit će udvostručeni. Sve to će dovesti do poskupljenja pri čemu ćemo odbiti dobar dio komitenata. Doći će i do smanjenja obujma poslovanja, a time i broja radnika koji će na zavod za zapošljavanje, a vlada će im opet morati plaćati naknade za vrijeme nezaposlenosti”, kaže Knebl. On dodaje da ih je poskupljenje struje dočekalo baš kada su se počeli oporavljati od pandemije.

”Prvi udar bilo je poskupljenje goriva što je značajno utjecalo na nas. To smo trpjeli, ali ovaj udarac od strane Elektroprivrede nećemo moći izdržati”, zaključio je Knebl.

Pregovori bez rezultata

U hotelu banjalučkom hotelu Bosna kažu da će novo poskupljenje za njih biti pogubno.

”Cijene na tržištu divljaju, a mi nemamo kome prodati uslugu po značajno skupljoj cijeni jer poslujemo u takvom okruženju. Ovo su golemi troškovi za velike hotele i ne znamo kako ćemo opstati”, kaže Biljana Dakić, direktorica hotela Bosna, prenosi Poslovni dnevnik.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske slažu se da hotelijeri trebaju dobiti iste cijene struje kao i ostatak gospodarstva.

”Na nedavnom sastanku tražili smo da svi gospodarski subjekti budu jedna kategorija, a ne da se svakom posebno obračunava cijena. Također, nismo bili niti za ideju da cijene toliko rastu, ali Elektroprivreda od toga nije odustala. I dalje pokušavamo nešto poboljšati kroz pregovore s vladom”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?